OMLET ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Smaki lata, czyli zielona kuchnia

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)


500 g zielonych szparagów

1 łyżka masła

80 g szynki parmeńskiej

1 pęczek pietruszki

8 jajek

8 łyżek mleka

sól

pieprz

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oliwy

1 pęczek rzeżuchy

4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać tylko w części dolnej, końcówki odłamać. Szparagi pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szparagi i podsmażać przez ok. 6 minut, mieszając i uważając, by nie stały się zbyt miękkie. Szynkę pokroić na paski. Pietruszkę opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać.

Jaja roztrzepać z mlekiem w półmisku, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Następnie dodać szparagi i szynkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wlać na nią połowę masy jajeczno-szparagowej. Smażyć ok. 3 minuty, następnie delikatnie obrócić i smażyć kolejne 2 minuty. Gotowy omlet ułożyć na żaroodpornym talerzu i włożyć do piekarnika w temp. 1000C, by utrzymać ciepło. Tak samo usmażyć omlet z drugiej połowy masy jajecznej.

Każdy omlet przeciąć na pół, na każdej części położyć 1 łyżkę kwaśnej śmietany i posypać rzeżuchą.

Doskonale pasuje z bagietką.

Szapargi to kopalnia witamin i mikroelementów. Więcej o ich cudownych właściwościach przeczytasz w artykule na naszym blogu. 

14. czerwca 2016 r.
Zamknij menu