ZUPA Z LETNICH WARZYW Z MAKARONEM I PESTO
Smaki lata, czyli zielona kuchnia
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
2 cebule
1 por
300 g ziemniaków
1 marchewka
2 łyżki oliwy
1,5 l bulionu warzywnego
250 g cukinii
2 pomidory
100 g bobu (mrożonego)
150 g groszku zielonego (mrożonego)
80 g makaronu typu ditalini lub innego typu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz
ewent. bulion warzywny instant
80 g pesto z bazylii
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, opłukać, pokroić w krążki. Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, wrzucić wszystkie przygotowane składniki i dusić przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie wlać bulion i wszystko razem przez 10 minut gotować na małym ogniu.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pomidory naciąć od góry na krzyż, zalać na krótko wrzątkiem, opłukać pod zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie pociąć na ćwiartki, usunąć nasiona i twardszy środek, a miąższ posiekać. Cukinię, pomidory, bób, groszek i makaron dodać do zupy i gotować wszystko razem, aż makaron będzie miękki, dolewając ewentualnie bulion warzywny.
Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie bulionem instant. Wlać na talerze, dodać do każdej porcji łyżkę pesto i podawać.