Smothie arbuzowe
więcej
Pasta z brukselką, szynką i serem
Po brukselkę warto sięgnąć podczas chłodniejszych miesięcy. Dostarcza nam witamin i składników odżywczych. Zestaw ją ze słoną szybką, słodkim jabłkiem i kremowym serkiem, a przekonasz się, jakie to ciekawe połączenie.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g spaghetti
- 200 g brukselki
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 g jabłka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 60 g gotowanej szynki
- 35 g serka śmietankowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i pozostaw w garnku z kilkoma łyżkami wody, w której był gotowany.
- Umyj brukselkę. Przekrój na połowę. Pokrój część w bardzo cienkie paski.
- Połówki brukselki gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Powinny pozostać twarde.
- Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj.
- Obierz jabłko i pokrój w cienkie paski.
- Pokrój szynkę w drobną kostkę.
- Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek, wędlinę oraz pokrojoną brukselkę. Smaż przez około 3 minuty.
- Dodaj ugotowane połówki brukselki i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj na patelnię makaron oraz ser. Wymieszaj całość z kawałkami jabłka.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Smacznego!
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 3 1/3 / Nabiał - 1/3 / Mięso - 2/3 / Warzywa - 1
Owoce - 1/3 / Tłuszcze - ½ / Luksusy - 0 / Napoje - 0
20. kwietnia 2020 r.