Pieczona polędwica

Wielkanocny obiad

Składniki na 10 porcji:

Mięso

1,2 kg polędwicy wołowej

1/2 szt. cytryny

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka soli

2 łyżki musztardy

Sos

1 szklanka mleka

80 g sera gorgonzola

przyprawy: sól, pieprz

Sos: w rondelku podgrzać mleko, a następnie dodać ser gorgonzola. Rozpuścić ser ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, odparować (ewentualnie można także zagęścić

Mięso: polędwicę oczyścić z żył. Mięso natrzeć solą i sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Po tym czasie polędwicę obsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie włożyć całą polędwicę do brytfanny, posmarować wierzch musztardą i położyć na nią kawałki masła oraz polać tłuszczem kokosowym, na którym się smażyła. Wstawić do nagranego piekarnika i piec w 190°C przez 30 – 45 minut, co jakiś czas polewając stopionym tłuszczem.

Polędwicę pokroić na porcje, podawać z sosem. Udekorować ogórkiem konserwowym, papryką czerwoną półostrą i owocami khaki.

Moduły w jednej porcji:

Mięso 1 1/2

Tłuszcze 1

10. kwietnia 2017 r.
Zamknij menu