Pigwa - nie tylko na nalewkę!

Odkryj niezwykłą moc owoców

W starożytnej Grecji pigwa była symbolem miłości i płodności. Dziś znana jest nielicznym, a szkoda, bo zasługuje na szczególną uwagę. Dojrzałe, żółte owoce są bardzo aromatyczne. Można z nich przygotowywać konfitury i soki lub dodawać do dań mięsnych, wzmacniając tym samym odporność organizmu. Ten wszechstronny owoc o niezwykłej mocy poprawia trawienie, łagodzi przebieg przeziębień i zwalcza zapalenia!

Pigwa, podobnie jak jabłka i gruszki, należy do grupy owoców pestkowych, a do  tego - razem z maliną, wiśnią i migdałowcem - do rodziny różowatych. Owoce zbiera się od września do listopada. W chłodnym miejscu można je przechowywać przez kilka tygodni.

Na świecie występuje 200 odmian pigwy, przy czym do naszych rodzimych odmian należą pigwa jabłkowa i pigwa gruszkowa. Różnią się smakiem oraz konsystencją miąższu. Pigwa gruszkowa jest miękka i ma łagodny smak; pigwa jabłkowa ma zwarty, suchy miąższ oraz silniejszy aromat. Należy pamiętać, że żadnej z tych odmian nie należy spożywać na surowo, a jedynie po ugotowaniu, w przeciwnym wypadku owoce są twarde i gorzkie.

Składniki odżywcze w pigułce

Pigwa jest niskokaloryczna, zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, witaminy C i potasu, a także pektyn, które wiążą toksyny i usuwają je z organizmu.

Witamina C wzmacnia odporność i chroni przed wolnymi rodnikami.

Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz w naturalny sposób usuwa z niego nadmiar wody.

Błonnik poprawia trawienie oraz pracę serca i układu krążenia.

Ponadto: sód, cynk, żelazo, miedź, mangan i fluor, garbniki, kwas taninowy, kwasy organiczne i związki śluzowe.

Owoc, który leczy

Już nasze babcie wiedziały, że zawarte w pigwie składniki pomagają przy zapaleniu gardła i zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Nalewka z pigwy ma podobno działanie krwiotwórcze. Do celów leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim pestki, zawierające związki śluzowe. Przygotowany z nich napar pomaga na bezsenność, niepokój i problemy z trawieniem. Klejąca substancja otaczająca nasiona pigwy może być stosowana zewnętrznie na zadrapania, oparzenia i hemoroidy.

Dobrze wiedzieć: Nasiona pigwy zawierają kwas pruski, nie należy ich więc rozgniatać. Nawet niewielka ilość kwasu pruskiego jest trująca.

Jak wykorzystać walory smakowe pigwy

Z pigwy najczęściej robi się musy, soki i żelowe konfitury. Przed obróbką należy usunąć ze skórki pigwy puszek, który zawiera goryczkę. Najlepiej jest użyć w tym celu grubej ściereczki. Następnie owoce pigwy obieramy, usuwamy z nich nasiona, kroimy na małe kawałki i gotujemy lub dusimy. Dobrze jest skropić obrane owoce sokiem z cytryny, by nie brązowiały.

By przygotować konfitury lub galaretki, można ugotować owoce pigwy razem ze skórką i gniazdem nasiennym zawierającymi duże ilości pektyn. Z tego samego powodu można zrezygnować z cukru żelującego przy robieniu przetworów. Wystarczy wówczas gotować pigwę nieco dłużej, by owoce zdążyły w pełni uwolnić pektyny.

Ugotowane pigwy kroimy na duże kawałki i przygotowujemy z nich chutney (gęsty sos, stosowany jako dodatek do dań mięsnych).

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na potrawkę z kurczaka z marchewką i pigwą

Składniki:

600 g piersi z kurczaka

2 pigwy

2 średnie cebule

5 marchewek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

100 ml bulionu

50 ml soku pomarańczowego

1 cytryna bio

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka miodu

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Umyć filety z piersi kurczaka, pokroić w kostkę i krótko podsmażać na 1 łyżce oleju na dużym ogniu. Zdjąć mięso z patelni. Cytrynę umyć pod gorącą wodą, na tarce zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z cytryny, odstawić na później. Cebulę, czosnek, marchewki i owoce pigwy drobno pokroić i wszystko podsmażyć w pozostałej ilości oleju. Do warzyw wlać bulion, wszystko krótko podgotować. Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz startą skórkę cytrynową, miód i mięso. Wszystko razem przez kilka minut dusić na patelni, doprawić do smaku, wymieszać z natką pietruszki. Można przygotować danie w stylu orientalnym, dodając kolendrę, kmin rzymski i paprykę mieloną.

Nasza dobra rada: Pigwa jest nie tylko smaczna, ale również ma walory dekoracyjne i pięknie pachnie - o wiele ładniej niż sztuczne odświeżacze. Wypróbuj sama!

16. listopada 2015 r.
Zamknij menu