Pomysł na zdrowe śniadanie

Ten przepis na śniadanie przyda się na najbliższe dni postu :) Jest proste i niesamowicie pożywne. Co Wy na to, żeby dziś zjeść nietypową kanapkę ze szpinakiem i jajkiem?

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 750 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 4 jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C.
  2. Szpinak dokładnie umyj i dobrze odcedź.
  3. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek można również wycisnąć.
  4. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.
  5. Stopniowo dodawaj szpinak, smażąc na średnim ogniu. Nie zdziw się, gdy szpinak trochę się skurczy.
  6. Przypraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie włóż do miski i ostudź, aby można go było dalej wyrabiać rękoma.
  7. Teraz podziel szpinak na 4 równe części, uformuj go w kulki i dociśnij do papieru do pieczenia.
  8. Zrób zagłębienie pośrodku szpinakowego gniazda i rozbijaj jedno jajko na każdym.
  9. Piecz szpinak wraz z jajkami w piekarniku w 180° przez 15-20 minut. Skończysz, gdy białko całkowicie się zetnie.
  10. Możesz podawać go z ciemnym pieczywem lub pieczywem tostowym również podgrzanym w piekarniku.

Smacznego!

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 0  / Nabiał - 0 / Mięso - 1 / Warzywa - 1

Owoce - 0  / Tłuszcze - ½  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

07. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu