Smothie arbuzowe
więcej
Pomysł na zdrowe śniadanie
Ten przepis na śniadanie przyda się na najbliższe dni postu :) Jest proste i niesamowicie pożywne. Co Wy na to, żeby dziś zjeść nietypową kanapkę ze szpinakiem i jajkiem?
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 750 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 4 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzej piekarnik do 180° C.
- Szpinak dokładnie umyj i dobrze odcedź.
- Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek można również wycisnąć.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.
- Stopniowo dodawaj szpinak, smażąc na średnim ogniu. Nie zdziw się, gdy szpinak trochę się skurczy.
- Przypraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie włóż do miski i ostudź, aby można go było dalej wyrabiać rękoma.
- Teraz podziel szpinak na 4 równe części, uformuj go w kulki i dociśnij do papieru do pieczenia.
- Zrób zagłębienie pośrodku szpinakowego gniazda i rozbijaj jedno jajko na każdym.
- Piecz szpinak wraz z jajkami w piekarniku w 180° przez 15-20 minut. Skończysz, gdy białko całkowicie się zetnie.
- Możesz podawać go z ciemnym pieczywem lub pieczywem tostowym również podgrzanym w piekarniku.
Smacznego!
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 0 / Nabiał - 0 / Mięso - 1 / Warzywa - 1
Owoce - 0 / Tłuszcze - ½ / Luksusy - 0 / Napoje - 0
07. kwietnia 2020 r.