Smothie arbuzowe
więcej
Pożywne śniadanie ze szpinakiem
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 750 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Szpinak dokładnie umyj i dobrze odcedź.
- Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę. Czosnek można również wycisnąć przez praskę.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.
- Stopniowo dodawaj szpinak. Gotuj na średnim ogniu. Nie dziw się, że szpinak trochę się kurczy.
- Przypraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie włóż do miski, ostudź, aby można go było dalej przetwarzać rękami.
- Teraz podziel szpinak na 4 równe części, uformuj go w kulki i dociśnij do papieru do pieczenia.
- Zrób zagłębienie pośrodku szpinakowej kulki i rozbijaj po jednym jajku na każde zagłębienie.
- Piecz szpinak wraz z jajkami przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Zakończ pieczenie, gdy białko całkowicie się zetnie.
31. lipca 2020 r.