ROLADKI Z ŁOSIOSIA Z RICOTTĄ NA SAŁACIE

Składniki na 4 porcje:
  • 2 małe ekologiczne pomarańcze
  • 2 łyżeczki małych kaparów
  • 160 g sera ricotta
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 150 g wędzonego łososia pokrojonego na cienkie plasterki
  • 2 serca sałaty
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 1 1/2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypiorek do przybrania
  • pomidory pokrojone w kostkę do przybrania

 

 

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej:

Pomarańcze sparzyć pod gorącą wodą i osuszyć. Zetrzeć skórkę (1 łyżeczkę), z połówki pomarańczy wycisnąć sok. Kapary posiekać. Do serka ricotta dodać połowę startej skórki pomarańczy, kapary i sok, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałe półtora pomarańczy i pozostałą startą skórkę przykryć folią i schować do lodówki. Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej, posmarować masą z serka ricotta. Zrolować za pomocą folii, włożyć do lodówki. 

Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4

Przygotowanie:

Umyć serca sałat, osuszyć, przekroić wzdłuż. Wycisnąć sok z reszty pomarańczy (ok. 80 ml), wymieszać z resztą skórki pomarańczowej, bazylią, octem, musztardą, olejem, solą i pieprzem, aby powstał sos, polać nim serca sałat i ułożyć na talerzach. Roladki łososiowe zdjąć z folii, pociąć na plastry i ułożyć na sałacie. Posypać szczypiorkiem i kostkami pomidorów.

21. grudnia 2019 r.
Zamknij menu