ROLADKI Z ŁOSIOSIA Z RICOTTĄ NA SAŁACIE

Składniki na 4 porcje:

 

2 małe ekologiczne pomarańcze

2 łyżeczki małych kaparów

160 g sera ricotta

sól

świeżo zmielony biały pieprz

150 g wędzonego łososia pokrojonego na cienkie plasterki

2 serca sałaty

2 łyżki posiekanych listków bazylii

1 1/2 łyżki białego octu winnego

1 łyżeczka musztardy

3 łyżki oleju z orzechów włoskich

szczypiorek do przybrania

pomidory pokrojone w kostkę do przybrania

 

 

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej:

Pomarańcze sparzyć pod gorącą wodą i osuszyć. Zetrzeć skórkę (1 łyżeczkę), z połówki pomarańczy wycisnąć sok. Kapary posiekać. Do serka ricotta dodać połowę startej skórki pomarańczy, kapary i sok, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałe półtora pomarańczy i pozostałą startą skórkę przykryć folią i schować do lodówki. Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej, posmarować masą z serka ricotta. Zrolować za pomocą folii, włożyć do lodówki. 

Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4

Przygotowanie:

Umyć serca sałat, osuszyć, przekroić wzdłuż. Wycisnąć sok z reszty pomarańczy (ok. 80 ml), wymieszać z resztą skórki pomarańczowej, bazylią, octem, musztardą, olejem, solą i pieprzem, aby powstał sos, polać nim serca sałat i ułożyć na talerzach. Roladki łososiowe zdjąć z folii, pociąć na plastry i ułożyć na sałacie. Posypać szczypiorkiem i kostkami pomidorów.

14. grudnia 2016 r.
Zamknij menu