Wigilijna zupa krem z pieczarek

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietany 18%
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Cebulę zrumienić na maśle. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość wymieszać i smażyć przez około 5 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią.

Dodać pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotować aż ziemniaki zmiękną (ok. 15 minut).

Wyjąć listek laurowy i ziele angielskie, a zupę zmiksować na gładki krem. Śmietanę wymieszać z odrobiną ciepłej zupy i zaprawić nią zupę. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem zupę udekorować pieczarkami i suszoną natką pietruszki.

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1/2  / Nabiał - 0 / Mięso - 0 / Warzywa - 1

Owoce - 0  / Tłuszcze - 1 1/2  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

 

 

17. listopada 2021 r.
Zamknij menu