Szaszłyki z kurczaka
więcej
Rolsy z warzywami
Oto przepis na pyszne rolsy z warzywami:
Składniki:
- 12 papierów ryżowych
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paseczki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 ogórek, obrany i pokrojony w cienkie paseczki
- 2 garście kiełków sojowych
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotuj papier ryżowy. Odstaw na bok.
- W dużym rondlu lub woku na średnim ogniu rozgrzej olej sezamowy.
- Dodaj do rondla marchewkę, paprykę i ogórka. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale będą wciąż chrupiące.
- Dodaj kiełki sojowe i czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty.
- W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód i sok z cytryny.
- Dodaj mieszankę sosu do warzyw w rondlu i mieszaj, aż sos równomiernie pokryje warzywa.
- Nałóż łyżkę farszu na każdy plack do naleśników i zwiń w roladki.
- Podawaj rolsy z warzywami na ciepło, najlepiej z sosem sojowym do maczania. Smacznego!
28. marca 2023 r.