Oto przepis na pyszne rolsy z warzywami:

Składniki:

  • 12 papierów ryżowych
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paseczki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony w cienkie paseczki
  • 2 garście kiełków sojowych
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj papier ryżowy. Odstaw na bok.
  2. W dużym rondlu lub woku na średnim ogniu rozgrzej olej sezamowy.
  3. Dodaj do rondla marchewkę, paprykę i ogórka. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale będą wciąż chrupiące.
  4. Dodaj kiełki sojowe i czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty.
  5. W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód i sok z cytryny.
  6. Dodaj mieszankę sosu do warzyw w rondlu i mieszaj, aż sos równomiernie pokryje warzywa.
  7. Nałóż łyżkę farszu na każdy plack do naleśników i zwiń w roladki.
  8. Podawaj rolsy z warzywami na ciepło, najlepiej z sosem sojowym do maczania. Smacznego!
28. marca 2023 r.
Zamknij menu