PASTA WARZYWNA Z GREMOLATĄ ZIOŁOWĄ I KREWETKAMI

To bogate w witaminy, śródziemnomorskie danie o niskiej zawartości węglowodanów jest właśnie tym, czego potrzebujesz po treningu Mrs.Sporty.

Składniki na 2 porcje:

Ziołowa gremolata

  • 1 cytryna
  • 3 łodygi pietruszki bez listków
  • 2 łodygi kopru
  • 2 łyżki szczypiorku 

PASTA WARZYWNA

  • 500 g cukinii
  • 300 g marchewki
  • 1 szczypta soli
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  •  200 g mrożonych krewetek, surowych, obranych (rozmrozić wcześniej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 litry wody
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 60 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Umyj natkę pietruszki, łodyżki kopru i szczypiorek. Osusz i grubo posiekaj. Cytrynę umyj gorącą wodą i zetrzyj około ¾ skórki. Następnie wszystko razem wymieszaj, aby powstała gremolata. Odstaw na bok.

Cukinię i marchew umyj. Obierz i pokrój w cienkie plasterki za pomocą krajarki spiralnej lub obieraczki do warzyw. Dopraw paski cukinii odrobiną soli i pozwól im się poddusić. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chilli umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż i drobno posiekaj. Posiekaj też czosnek. Rozgrzej trochę oleju na patelni z nieprzywierającą powłoką i podsmaż krewetki, szalotkę, chilli i czosnek na dużym ogniu przez 2-3 minuty. W międzyczasie w rondelku zagotuj 2 l wody i zalej nią makaron z cukinii. Podgotuj, a następnie odcedź. Do bulionu dodaj śmietanę. Krótko zagotuj. Następnie dodaj makaron marchewkowy, dopraw do smaku solą i gotuj przez kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Makaron z cukinii wymieszaj z makaronem marchewkowym. Przed podaniem udekoruj przygotowaną gremolatą ziołową.

02. sierpnia 2021 r.
Zamknij menu