PIECZONE KOLOROWE WARZYWA
Podstawowe przepisy na zdrowe dania
Składniki na 4 porcjE:
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
- 400 g cukinii
- 400 g bakłażanów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 200 g chudego serka twarogowego z ziołami
- 100 ml mleka 1,5% tł.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000 C (termoobieg: 1800 C, gaz: poziom 4). Cukinię i bakłażany wyszorować, opłukać. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć.
Warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pociąć wzdłuż na pół, a następnie na wąskie lawałki. Czosnek grubo posiekać. Rozmaryn umyć, osuszyć. Warzywa, ziemniaki, cebulę i czosnek wrzucić do dużej miski, wymieszać z oliwą, grubo mieloną solą i pieprzem.
Ułożyć wszystko razem z gałązkami rozmarynu w formie żaroodpornej i piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 30 minut. Serek twarogowy wymieszać ręcznym mikserem na jednolitą masę z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem. Gałązki rozmarynu usunąć. Masę twarożkową rozłożyć równomiernie na warzywach i danie od razu podawać na stół.