PIECZONE KOLOROWE WARZYWA

Podstawowe przepisy na zdrowe dania

Składniki na 4 porcjE:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

400 g cukinii

400 g bakłażanów

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

400 g ziemniaków

1 cebula

4 ząbki czosnku

4 gałązki rozmarynu

5 łyżek oliwy

sól, pieprz

200 g chudego serka twarogowego z ziołami

100 ml mleka 1,5% tł.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000 C (termoobieg: 1800 C, gaz: poziom 4). Cukinię i bakłażany wyszorować, opłukać. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć. Warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pociąć wzdłuż na pół, a następnie na wąskie lawałki. Czosnek grubo posiekać. Rozmaryn umyć, osuszyć. Warzywa, ziemniaki, cebulę i czosnek wrzucić do dużej miski, wymieszać z oliwą, grubo mieloną solą i pieprzem. Ułożyć wszystko razem z gałązkami rozmarynu w formie żaroodpornej i piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 30 minut. Serek twarogowy wymieszać ręcznym mikserem na jednolitą masę z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem. Gałązki rozmarynu usunąć. Masę twarożkową rozłożyć równomiernie na warzywach i danie od razu podawać na stół.

10. sierpnia 2015 r.
Zamknij menu