CURRY Z KURCZAKIEM, KOMOSĄ RYŻOWĄ I MIGDAŁAMI

Superfood na obiad: komosa ryżowa

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

4 łyżki siekanych migdałów (40 g)

600 g mięsa z kurczaka pokrojonego w wąskie paski

1 łyżka oleju rzepakowego

1 cebula

2 czerwone jabłka

1 łyżka masła

200 g komosy ryżowej

1 łyżka curry

sól, pieprz

600 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Siekane migdały podprażyć na suchej teflonowej patelni na jasnobrązowy kolor. Przełożyć na talerz i schłodzić. Mięso z kurczaka opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso porcjami przez ok. 2 minuty i zdejmować z patelni. Cebulę posiekać. Jabłka umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na podłużne kawałki. Na tej samej patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę i jabłka. Dodać komosę ryżową i przyprawę curry, doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion, wszystko zagotować, następnie zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać mięso, a kiedy będzie ciepłe, danie podawać posypane migdałami.

Tajna moc naszych składników:

Prawie białe ziarna komosy ryżowej (quinoa) o średnicy ok. 3 mm naprawdę mają moc! Do ich zalet należy wysoka zawartość cennych białek, w tym egzogennych aminokwasów, takich jak lizyna występująca niemal wyłącznie w mięsie i rybach. Równie korzystne dla zdrowia są znaczne ilości żelaza i magnezu. W 100 g komosy ryżowej znajdziemy aż 124 mg wapnia, co jest szczególnie istotne dla osób z nietolerancją laktozy, które muszą zrezygnować z mleka. W przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż komosa nie zawiera glutenu, dlatego nadaje się również dla osób z chorobą trzewną (celiakią). Zawarty w nasionach olej składa się w ok. 70% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasów omega 3) i dzięki temu ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi oraz układ krążenia. Stosunkowo wysoka zawartość błonnika poprawia metabolizm oraz zapewnia poczucie sytości.

19. lipca 2016 r.
Zamknij menu