Smothie arbuzowe
więcej
Wiosenna sałatka
Ta wegetariańska, kolorowa bomba witaminowa zapewnia prawie tyle samo białka, co niektóre rodzaje mięsa. Jest też bogatym źródłem żelaza i wapnia. Rodzynki nadają sałatce wyjątkowo słodkiej nuty.
Składniki na 2 porcje:
- 80 g nieugotowanej komosy ryżowej
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego
- 260 g ciecierzycy
- 150 g świeżego szpinaku
- 60 g sera feta
- 30 g rodzynek
- 2 cebule dymki
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy
- Sól, pieprz i kminek
Sposób przygotowania:
- Przed gotowaniem dokładnie przepłucz komosę gorącą wodą, aby usunąć gorzkie substancje.
- Wlej do garnka dwa razy więcej wody niż komosy ryżowej.
- Dopraw komosę bulionem warzywnym, zagotuj, a następnie gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.
- Płucz ciecierzycę do momentu, aż woda będzie całkowicie czysta.
- Umyj szpinak i pozwól mu trochę wyschnąć.
- Wyłóż szpinak na talerz, dodaj ciecierzycę, posyp fetą i dodaj rodzynki.
- Pokrój cebulę na pierścienie. Posiekaj trochę orzechów włoskich i dodaj oba składniki do sałatki.
- Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód przygotowując tym samym sos. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
- Pozwól gotowanej komosie ryżowej ostygnąć, a następnie dodaj ją do reszty składników.
- Po schłodzeniu komosy i dodaniu do sałatki, polej ją sosem i dobrze wymieszaj.
Smacznego!
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 1 1/3 / Nabiał - 1 / Mięso - 0 / Warzywa - 1/2
Owoce - 1/2 / Tłuszcze - 2 2/3 / Luksusy - 1/3 / Napoje - 0
02. marca 2020 r.