Warzywne muffiny z papryką, cukinią i pomidorami

Te pikantne warzywne muffiny o niskiej zawartości węglowodanów przygotujesz w mgnieniu oka. Są świetną alternatywą, gdy brakuje Ci pomysłu, co by tu ugotować. Muffiny możesz zjeść zarówno na śniadanie, jak i w formie pysznej przekąski w ciągu dnia.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g pomidorów
  • 80 g cukinii
  • 100 g czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • Sól i pieprz
  • tymianek
  • 4 jajka
  • 4 liście świeżej bazylii
  • gotowe formy do muffin

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Rozłóż foremki muffinów na blasze do pieczenia.

Umyj i obierz pomidory. Przekrój na pół i usuń miąższ.

Umyj paprykę i pokrój w małą kosteczkę. To samo zrób z cukinią.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

W misce ubij jajka. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

Wymieszaj warzywa i rozłóż w foremkach do muffinów.

Zalej ubitym jajkiem z przyprawami.

Piecz babeczki w 180°C przez około 25 minut. Gotowe muffiny z warzywami udekoruj bazylią.

01. marca 2020 r.
Zamknij menu