Mleko księżycowe: Tajemniczy napój z kosmicznym aromatem
więcej
Warzywne muffiny z papryką, cukinią i pomidorami
Te pikantne warzywne muffiny o niskiej zawartości węglowodanów przygotujesz w mgnieniu oka. Są świetną alternatywą, gdy brakuje Ci pomysłu, co by tu ugotować. Muffiny możesz zjeść zarówno na śniadanie, jak i w formie pysznej przekąski w ciągu dnia.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g pomidorów
- 80 g cukinii
- 100 g czerwonej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- Sól i pieprz
- tymianek
- 4 jajka
- 4 liście świeżej bazylii
- gotowe formy do muffin
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Rozłóż foremki muffinów na blasze do pieczenia.
Umyj i obierz pomidory. Przekrój na pół i usuń miąższ.
Umyj paprykę i pokrój w małą kosteczkę. To samo zrób z cukinią.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
W misce ubij jajka. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Wymieszaj warzywa i rozłóż w foremkach do muffinów.
Zalej ubitym jajkiem z przyprawami.
Piecz babeczki w 180°C przez około 25 minut. Gotowe muffiny z warzywami udekoruj bazylią.
01. marca 2020 r.