4 zdrowotne właściwości herbaty, których nie znałaś
1. Herbata ma właściwości antyoksydacyjne
Spośród katechin w zielonej herbacie dominuje galusan epigalokatechiny (EGKG) stanowiący ponad 50% ogólnej ilości katechin. Związek ten, w porównaniu do innych katechin ma najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i dlatego uważany jest za najbardziej aktywny biologicznie
2. Wpływa na zdolność psychofizyczną organizmu
Herbata, obok kawy i ziarna kakaowego jest głównym surowcem roślinnym zawierającym kofeinę. Kofeina jest metyloksantyną z grupy alkaloidów, zaliczaną do substancji psychoaktywnych. Jej działanie w organizmie polega głównie na pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego i pracy serca, co może korzystnie wpływać na wydolność psychofizyczną organizmu.
Największą ilość kofeiny mają herbaty długo parzone. Badania dotyczące zawartości kofeiny w herbatach czarnych, zakupionych na rynku warszawskim wykazały, że szklanka herbaty, bardzo krótko parzonej (15 sekund) dostarcza 15 mg kofeiny, herbaty parzonej 1 minutę 22 mg, a długo parzonej (5 minut) 34-38 mg kofeiny (16). EFSA podaje, że porcja czarnej herbaty, parzonej 3–5 minut zawiera 40–45 mg kofeiny.
3. Herbata stymuluje wydolność umysłową
Liście herbaty zawierają także polisacharydy (13%), związki tłuszczowe (3%), aminokwasy (4%), w tym głównie L-theaninę, która, jak sugerują badania może mieć korzystny wpływ na wydolność umysłową.
4. Sprzymierzeniec podczas odchudzania
Niektóre badania sugerują, że zielona herbata obniża masę ciała, za co odpowiada kofeina i galusan epigalokatechiny, które redukują wchłanianie tłuszczu, zwiększają wydatek energetyczny organizmu i spalanie tkanki tłuszczowej (4, 7-8, 23). Według badań epidemiologicznych, osoby, które przez wiele lat piją ponad 400 ml herbaty dziennie (w większości zielonej) mają mniejszą masę ciała i obwód talii niż osoby niepijące.
Źródło: przegląd epidemiologiczny 2014, Regina Wierzejska WPŁYW PICIA HERBATY NA ZDROWIE - AKTUALNY STAN WIEDZY Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie