Co jeść, by mieć zdrowe serce?

Kiedy troszczysz się o zdrowie swojego serca pamiętaj, aby w diecie nie brakowało takich składników, jak:

  • tłuste ryby - najlepiej nie smażone na głębokim tłuszczu i bez panierki. Przygotowuj je w piekarniku lub duś na parze
  • warzywa i owoce - są bogate w przeciwutleniacze, które chronią nasz układ krążenia przed starzeniem się
  • produkty bogate w selen: orzechy brazylijskie, jaja oraz ryby
  • produkty bogate w cynk: pestki dyni, fasola, rośliny strączkowe, grzyby, kakao
  • tłuszcze roślinne w postaci surowej tj. olej lniany, oliwa z oliwek, olej z ostropestu - działają wzmacniająco na serce dzięki kwasom tłuszczowym omega-3
  • magnez i potas, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca, biorąc udział w występowaniu skurczów. Potasu dostarczają nam głównie warzywa i owoce, natomiast bogate w magnez są warzywa strączkowe i kasze.
  • pełnoziarniste kasze oraz warzywa i owoce, które są źródłem błonnika - jak pokazują badania dieta bogata w błonnik wpływa pozytywnie na ogólną kondycję serca
  • likopen - znajdziesz go między innymi w pomidorach oraz naturalnych przecierach z pomidorów i innych czerwonych warzywach i owocach (arbuzy, morele, grejpfruty). Likopen zmniejsza ryzyko zawału.

Zadbaj o serce dietą - jadłospis

Śniadanie:

Kanapka z pastą z pieczonego buraka, tofu oraz prażonych pestek słonecznika 

II śniadanie

Łyżka migdałów, łyżka orzechów włoskich, 1 grapefruit

Obiad

Pstrąg pieczony z mieszanką warzyw (cukinia, marchew, pieczarki) podany z kaszą gryczaną niepaloną

Podwieczorek

Koktajl z banana, jabłka, szpinaku, jarmużu, nasion chia i cynamonu

Kolacja

Zupa krem z pomidorów i czerwonej soczewicy podany ze świeżą bazylią

18. stycznia 2018 r.
Zamknij menu