Aromantyczna dynia z przyprawami

Pieczone plastry dyni są idealną przekąską na zimę. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można zmieniać ich smak dodając różnych ziół lub przypraw. Uwaga: to wciąga!

Przepis na dynię

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

  • Papier do pieczenia
  • 1 dynia Hokkaido (ok. 1,3 kg)
  • Sól i pieprz
  • Świeże zioła (Rozmaryn, tymianek i inne)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Dyni Hokkaido nie musisz obierać ze skórki, więc jedynie dokładnie ją umyj i usuń łodygę. Przekrój dynię na pół oraz usuń z niej pestki. Pokrój dynię na plastry o grubości ok. 2 cm. 

Plasterki dyni rozłóż na blasze do pieczenia. Dopraw je solą i pieprzem. Umyj zioła i drobno posiekaj. Obierz czosnek, posiekaj lub zetrzyj na tarce. 

W misce dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek i zioła. Rozprowadź oliwę z przyprawami na plasterkach dyni.

Wstaw dynię do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do momentu, gdy jej brzegi lekko się zarumienią. Dynię możesz podać z sosem jogurtowym.

Zobacz też: Dynia - właściwości, kalorie, przepisy

30. września 2019 r.
Zamknij menu