Aromantyczna dynia z przyprawami
Pieczone plastry dyni są idealną przekąską na zimę. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można zmieniać ich smak dodając różnych ziół lub przypraw. Uwaga: to wciąga!
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
- Papier do pieczenia
- 1 dynia Hokkaido (ok. 1,3 kg)
- Sól i pieprz
- Świeże zioła (Rozmaryn, tymianek i inne)
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Dyni Hokkaido nie musisz obierać ze skórki, więc jedynie dokładnie ją umyj i usuń łodygę. Przekrój dynię na pół oraz usuń z niej pestki. Pokrój dynię na plastry o grubości ok. 2 cm.
Plasterki dyni rozłóż na blasze do pieczenia. Dopraw je solą i pieprzem. Umyj zioła i drobno posiekaj. Obierz czosnek, posiekaj lub zetrzyj na tarce.
W misce dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek i zioła. Rozprowadź oliwę z przyprawami na plasterkach dyni.
Wstaw dynię do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do momentu, gdy jej brzegi lekko się zarumienią. Dynię możesz podać z sosem jogurtowym.
Zobacz też: Dynia - właściwości, kalorie, przepisy