Składniki na 2 porcje:

  • 20 g ryżu basmati
  • 1 szczypta soli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 15 g imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • 1-2 suszone papryczki chili (w zależności od tego, jaką ostrość preferujesz)
  • 250 g ciecierzycy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta cynamonu
  • 400 g pokrojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (bez dodatku cukru)
  • 120 ml wody

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż w podwójnej ilości wody z odrobiną soli. Obierz cebulę , czosnek, imbir i pokrój w kostkę. Posiekaj drobno chili. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Dodaj przyprawy: garam masala, kminek, kurkumę, paprykę i cynamon. Podsmaż wszystko przez chwilę. Następnie dodaj ciecierzycę i wszystko dobrze wymieszaj. Na drugiej patelni podsmaż pomidory przez około 8 minut. Dodaj do nich wodę i koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj bazę pomidorową do wcześniej przygotowanej ciecierzycy z przyprawami. Całość wymieszaj. Na talerzu ułóż ryz i polej go sosem z warzywami.

08. stycznia 2021 r.
Zamknij menu