Szaszłyki z kurczaka
więcej
Chana masala
Składniki na 2 porcje:
- 20 g ryżu basmati
- 1 szczypta soli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 15 g imbiru
- 4 łyżki miodu
- 1-2 suszone papryczki chili (w zależności od tego, jaką ostrość preferujesz)
- 250 g ciecierzycy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta cynamonu
- 400 g pokrojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (bez dodatku cukru)
- 120 ml wody
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż w podwójnej ilości wody z odrobiną soli. Obierz cebulę , czosnek, imbir i pokrój w kostkę. Posiekaj drobno chili. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Dodaj przyprawy: garam masala, kminek, kurkumę, paprykę i cynamon. Podsmaż wszystko przez chwilę. Następnie dodaj ciecierzycę i wszystko dobrze wymieszaj. Na drugiej patelni podsmaż pomidory przez około 8 minut. Dodaj do nich wodę i koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj bazę pomidorową do wcześniej przygotowanej ciecierzycy z przyprawami. Całość wymieszaj. Na talerzu ułóż ryz i polej go sosem z warzywami.
08. stycznia 2021 r.