Pieczone warzywa ze świeżymi ziołami
Pieczone warzywa z piekarnika mają lekko słodki smak i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepsze jest jednak to, że wybór warzyw jest nieograniczony. Zdecydowaliśmy się na zimowe warzywa ze świeżymi ziołami. Zdrowe i pyszne jedzenie może być takie proste!
Składniki:
- 600 g batatów
- 300 g buraka ćwikłowego
- 60 g korzeni pietruszki
- 600 g pasternaku
- 200 g marchewki
- 7 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 3-4 gałązki tymianku
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umyj zioła, osusz je i jeśli to konieczne oddziel od łodygi. Warzywa, z wyjątkiem czosnku i szalotki, umyj, obierz i pokrój na małe kawałki o tej samej wielkości. Obierz szalotki i przetnij na pół. Obierz ząbki czosnku. Umieść warzywa na blasze do pieczenia i dodaj zioła, sól, pieprz i oliwę.
Nasza rada: połóż buraki na krawędzi - nie odbarwią wtedy innych warzyw. Piecz w piekarniku około 30 minut (może być krócej, jeżeli preferujesz al dente). Warzywa w międzyczasie obróć tak, aby były równomiernie upieczone. Możesz podać warzywa z dipem np. jogurtowym.
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 2 / Nabiał - 0 / Mięso - 0 / Warzywa - 4
Owoce - 0 / Tłuszcze - 1 / Luksusy - 0 / Napoje - 0
Zobacz też: