Pieczone warzywa ze świeżymi ziołami

Pieczone warzywa z piekarnika mają lekko słodki smak i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepsze jest jednak to, że wybór warzyw jest nieograniczony. Zdecydowaliśmy się na zimowe warzywa ze świeżymi ziołami. Zdrowe i pyszne jedzenie może być takie proste!

Składniki:

  • 600 g batatów
  • 300 g buraka ćwikłowego
  • 60 g korzeni pietruszki
  • 600 g pasternaku
  • 200 g marchewki
  • 7 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3-4 gałązki tymianku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umyj zioła, osusz je i jeśli to konieczne oddziel od łodygi. Warzywa, z wyjątkiem czosnku i szalotki, umyj, obierz i pokrój na małe kawałki o tej samej wielkości. Obierz szalotki i przetnij na pół. Obierz ząbki czosnku. Umieść warzywa na blasze do pieczenia i dodaj zioła, sól, pieprz i oliwę.

Nasza rada: połóż buraki na krawędzi - nie odbarwią wtedy innych warzyw. Piecz w piekarniku około 30 minut (może być krócej, jeżeli preferujesz al dente). Warzywa w międzyczasie obróć tak, aby były równomiernie upieczone. Możesz podać warzywa z dipem np. jogurtowym.

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 2  / Nabiał - 0 / Mięso - 0 / Warzywa - 4

Owoce - 0  / Tłuszcze - 1  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

Zobacz też:

14. stycznia 2021 r.
Zamknij menu