CHLEB AUSTRALIJSKICH PIONIERÓW „DAMPER”
Specjały z 5 kontynentów
Składniki na 1 bochenek chleba:
(1 porcja – 1 kromka 40g):
500 g mąki
1 opak. proszku do pieczenia
sól
2 łyżeczki cukru
300 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżeczki cukru wymieszać w misce. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto na gładką masę mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać (elektryczny do 1750C, z termoobiegiem do 1500C, gazowy wg instrukcji producenta). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto raz jeszcze krótko wyrobić, uformować z niego okrągły bochenek, przełożyć na blachę, naciąć od góry ostrym nożem w romby i piec w nagrzanym piekarniku przez ok 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i poczekać, aż ostygnie.
Informacje dodatkowe:
Australijski chleb z buszu, zwany „damperem” jest szybką i łatwą alternatywą dla chleba pieczonego na drożdżach. Podstawowy przepis jest bardzo stary i był wykorzystywany przez pierwszych osadników zasiedlających Australię. Chleb tradycyjnie pieczony był w popiele z ogniska.