Zupa kalafiorowo-kokosowa
Ta kremowa zupa świetnie rozgrzeje Cię w chłodne dni!
Składniki na 4 osoby:
1 głowa kalafiora około 1 kg
1 cebula
1 ząbek czosnku
25 g świeżego imbiru
1 łyżka oleju rzepakowego
400 ml mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
Sól, papryka, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dokładnie umyj kalafiora i podziel na równej wielkości różyczki. Pozostaw dwie z nich do dekoracji. Pokrój je i odłóż na bok.
Obierz cebulę, czosnek i imbir. Drobno pokrój, a następnie usmaż w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodaj kalafior i smaż razem przez kilka minut. Wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe warzywa.
Dopraw zupę solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu. Gotową zupę zmiksuj blenderem do momentu, gdy uzyska kremową konsystencję.
Upraż pozostałe różyczki kalafiora tak, by się zarumieniły. Udekoruj nimi zupę przed podaniem.