SMOOTHIE Z JAGODAMI GOJI

Coś słodkiego z okazji Dnia Dziecka!

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

120 g jagód goji

2 banany

400 g mrożonych owoców (np. truskawki lub owoce leśne)

400 ml soku pomarańczowego

4 łyżeczki oleju kokosowego lub innego wysokogatunkowego oleju (np. migdałowego)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miksera lub blendera i miksować przez ok. 30 sekund aż do powstania kremowej konsystencji. Dzięki mrożonym owocom smoothie jest przyjemnie chłodny i wyjątkowo orzeźwiający.

 

Nasza rada: Jagody dobrze jest najpierw namoczyć, wówczas łatwiej będzie je zmiksować.

 

Cudowne właściwości jagód Goji:

Jagody goji w pełni zasługują na miano owoców posiadających dobroczynny wpływ na komórki organizmu, ponieważ zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze oraz duże ilości witaminy A. Ponadto w ich składzie znajdziemy witaminę E, rzadko pojawiającą się w owocach. Jagody goji są także bogatym źródłem białka, krwiotwórczego żelaza, witaminy B1 i błonnika. Zawarte w nich związki seskwiterpenowe w naturalny sposób działają antybakteryjnie, a betaina ma pozytywny wpływ na pamięć i wspomaga budowę mięśni. Z kolei cyperon ma zdaniem specjalistów pozytywny wpływ na pracę serca i funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Kto chce wykorzystać prozdrowotne właściwości jagód goji, powinien zgodnie z zaleceniami ekspertów spożywać ich dziennie jedną garść (20-30 g). 

01. czerwca 2016 r.
Zamknij menu