SMOOTHIE Z JAGODAMI GOJI
Coś słodkiego na dobry początek tygodnia!
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
- 120 g jagód goji
- 2 banany
- 400 g mrożonych owoców (np. truskawki lub owoce leśne)
- 400 ml soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki oleju kokosowego lub innego wysokogatunkowego oleju (np. migdałowego)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miksera lub blendera i miksować przez ok. 30 sekund aż do powstania kremowej konsystencji. Dzięki mrożonym owocom smoothie jest przyjemnie chłodny i wyjątkowo orzeźwiający.
Nasza rada: Jagody dobrze jest najpierw namoczyć, wówczas łatwiej będzie je zmiksować.
Cudowne właściwości jagód Goji:
Jagody goji w pełni zasługują na miano owoców posiadających dobroczynny wpływ na komórki organizmu, ponieważ zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze oraz duże ilości witaminy A. Ponadto w ich składzie znajdziemy witaminę E, rzadko pojawiającą się w owocach. Jagody goji są także bogatym źródłem białka, krwiotwórczego żelaza, witaminy B1 i błonnika. Zawarte w nich związki seskwiterpenowe w naturalny sposób działają antybakteryjnie, a betaina ma pozytywny wpływ na pamięć i wspomaga budowę mięśni. Z kolei cyperon ma zdaniem specjalistów pozytywny wpływ na pracę serca i funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Kto chce wykorzystać prozdrowotne właściwości jagód goji, powinien zgodnie z zaleceniami ekspertów spożywać ich dziennie jedną garść (20-30 g).