Sernik na zimno: zdrowy deser na upalne dni

Dlaczego sernik na zimno jest zdrowy? Odrobina przyjemności dla osób na diecie!

Sernik na zimno nie tuczy!

Sernik na zimno jest deserem, po który możecie sięgnąć bez większych wyrzutów sumienia. Jak to możliwe? Wystarczy, że zwrócicie uwagę na składniki, których unikać. Najbardziej niezdrowe z nich, a jednocześnie najbardziej kaloryczne to masło lub margaryna oraz cukier bądź cukier waniliowy. W tej samej grupie znajdą się ewentualne dodatki typu kakao. Zdarza się też bardzo kaloryczny spód ciasta robiony na białej mące.

Jak zrobić zdrowy sernik? Czy sernik może być dietetyczny?

Oczywiście! Wystarczy, że podczas robienia sernika zastosujesz kilka zasad:

  • zamiast masła lub margaryny można użyć mielonego twarogu, jogurtu bądź serka homogenizowanego mielonego. Da nam podobną konsystencję, a jednocześnie zaoszczędzimy dużo kcal;
  • używajmy twarogu półtłustego lub chudego, który możemy dokładnie zmielić lub zblendować, aby mieć aksamitną konsystencję;
  • do zagęszczenia możemy użyć budyniu, a gdy przygotowujemy wersję sernika na zimno – galaretka bez cukru lub żelatyna;
  • Zamień cukier na ksylitom, który na mniej kcal, stewię – nie zawiera ich wcale, lub erytrytol – który jest świetny dla osób na diecie;
  • zamiast spodu biszkoptowego możemy użyć zmielonych otrębów i płatków owsianych lub pełnoziarnistych herbatników;
  • dodatek owoców dostarczy witamin, smaku i naturalnego cukru
Sernik na zimno bez pieczenia

Przepis na dietetyczny sernik bez pieczenia z truskawkami

Przepis na 10 porcji: 

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 600g twarogu z wiaderka
  • 3/4  szkl. ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g pełnoziarnistych herbatników
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe  bez cukru

Przygotowanie:

Przygotowanie sernika bez pieczenia zacznij od rozpuszczenia galaretki w 3 szklankach gorącej wody. Odstaw do wystudzenia, a następnie w lodówce. 

Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotuj i rozpuścić w nim żelatynę. Odstaw do wystudzenia. 

Ser, olej kokosowy, cukier waniliowy i słodzik zmiksuj za pomocą blendera. 

Dodaj żelatynę rozpuszczoną w mleku, szybko wymieszaj mikserem i wstaw do lodówki na 30 minut. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić herbatniki. Zalej masą serową. W masie umieścić truskawki i delikatnie wciśnij, aby przykrył je cały ser. Ciastko odstaw do lodówki na 30 minut. Gdy lekko stężeje na wierzchu ułóż resztę truskawek. Galaretkę przemieszaj i zalej tężejącą całe truskawki. 

Twój sernik na zimno za kilka godzin będzie gotowy! Smacznego!

01. czerwca 2017 r.
Zamknij menu