TARTA OWOCOWA

Podstawowe przepisy na zdrowe dania

Składniki na 14 porcji:

1 1/2 cytryny

2 żółtka

200 g mąki + odrobina mąki do formy i na stolnicę

70 g cukru

120 g zimnego masła jogurtowego + odrobina masła jogurtowego do natłuszczenia formy

650 g różnych owoców jagodowych (np. maliny, jeżyny, czarne jagody, truskawki, porzeczki)

3 listki czerwonej żelatyny

200 ml soku malinowego (niesłodzonego)

cukier puder

Sposób przygotowania:

Połowę cytryny umyć pod gorącą wodą, osuszyć i zetrzeć część skórki na tarce. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i startą skórką z cytryny, umieścić na stolnicy, w środku zrobić zagłębienie, dodać żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę umieścić wokół żółtek. Dużym nożem siekać wszystkie składniki, aż się połączą. Następnie zagnieść ciasto dłońmi, aż powstanie gładka masa. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie natłuścić formę do tarty (o średnicy 26 cm) i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto umieścić na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Ciasto włożyć do natłuszczonej formy, dobrze przyciskając brzegi. Spód ciasta kilkakrotnie nakłuć widelcem. W piekarniku nagrzanym do temperatury 1800 C (termoobieg: 1600 C, gaz: poziom 2-3) piec przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Żelatynę namaczać przez 10 minut w zimnej wodzie. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, wymieszać z sokiem malinowym i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać wyciśniętą żelatynę i mieszać, aż płyn będzie letni. Owoce jagodowe rozłożyć na spodzie tarty, polać polewą. Odstawić do lodówki na 30 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

08. czerwca 2018 r.
Zamknij menu