Dieta i suplementacja na dobry humor

Serotonina wpływa pozytywnie na nasz nastrój. Osoby z wyższym poziomem serotoniny są bardziej otwarte, mają więcej energii i radości z życia, a co ważne – mniejsze poziomy hormonów stresu

Co jeść, aby mieć dobry humor?

Zadbaj o podaż tryptofanu

Jest to aminokwas obecny w produktach białkowych. Jego rolą jest przedostanie się do mózgu, a tam z niego powstaje serotonina! Znajdziesz go w wołowinie, jajach, bananach i rybach

Spożywaj cukry złożone

Zwiększają poziom serotoniny. Dlatego po słodkich pokarmach czujemy się lepiej. Wybieraj te zdrowe węglowodany, które nie powodują tycia tj. kasze, ryże, pełnoziarniste makarony, ciemne pieczywo, owoce i warzywa.

Produkty zbożowe tj kasze i płatki

Dostarczają m.in. witaminy B6, która zwiększa poziom serotoniny.

Jedz z przyjemnością!

Rozkoszuj się jedzeniem, doprawiaj i kupuj produkty które lubisz. Zadbaj aby w twojej lodowce były ulubione produkty,  nawet jeśli są drogie, to zasługujesz na to aby zjeść je ze smakiem!

Magnez

Zmniejsza poziom stresu, pomaga w pracy mózgu. Znajdziesz go w bananach, gorzkiej czekoladzie, surowych ziarnach kakaowca i orzechach.

Witamina E

Zbadano, że jej stężenie we krwi u osób z depresją jest znacznie bardziej obniżone niż u osób zdrowych.

Cholina

Jak wykazały badania pomaga zachować odpowiedni stan pracy mózgu.

Dziurawiec zwyczajny, szafran, miłorząb japoński, żeń-szeń

Stosowane jako suplement antydepresyjny. Te zioła skutecznie niwelują objawy depresyjne i poprawiają nasz humor.

Koktajl na dobry humor

Składniki:

Kasza jaglana – 3 łyżki

Mleko owsiane – ¾ szkl.

Banan – 1 szt

Orzechy włoskie – 3 szt.

Czekolada – ½ łyżeczki

Stevia – 1 łyżeczka

Nasiona chia – 1 łyżeczka

Kilka borówek

Przygotowanie:

Kaszę ugotować i wystudzić. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładki krem. Umieścić w wysokim kielichu lub kuflu, najlepiej o ładnym kształcie. Wstawić do lodówki na 3 godziny, co jakiś czas mieszając łyżką. Przed podaniem udekorować borówkami.

Autor: Agnieszka Cioś

27. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu