Smothie arbuzowe
więcej
Dietetyczna szarlotka z gruszkami
Słodkości tej pysznej szarlotce nadają gruszki. Zdrowo i dietetycznie!
Składniki
- 4 jajka
- 70 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 gruszki ze skórką
- 5 kropli aromatu waniliowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Wymieszać za pomocą łyżki z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i aromatem. Ciasto przelać do blaszki lub okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kawałki gruszki. Piec ok 30-40 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia, po czym wyjąć z formy.
25. października 2017 r.