Papryka - najlepsze przepisy

Papryka ma niewiele kalorii i mnóstwo cennych właściwości. A do tego jak smakuje! Wypróbuj nasze przepisy!

Papryka kusi smakiem i wyglądem. Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa doskonale łączy się z innymi warzywami. Ostre chilli, czuszki czy tabasco świetnie sprawdzają się jako przyprawy. 

Papryka: właściwości i kaloryczność

Papryka jest bogata w witaminy i sole mineralne. Stanowi dobre źródło witaminy C. Okazuje się, że w przypadku żółtej i czerwonej papryki jest jej czterokrotnie więcej niż w cytrynie. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny sięgać po paprykę również ze względu na to, że chroni przed chorobami układu krążenia i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zawarte w niej antyoksydanty mają działanie przeciwnowotworowe i opóźniają proces starzenia się. Dla osób będących na diecie nie bez znaczenia jest też niska kaloryczność. Czerwona papryka ma około 40 kalorii na 100 g, zaś żółta około 20 kalorii. 

Papryka - przepisy

Sernik wytrawny z papryką i ziołami

(porcja na małą tortownicę)

Składniki na spód:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 40 g zimnej margaryny
  • 2-4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego twarogu (najlepiej z gospodarstwa)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka jeśli twaróg jest bardzo gęsty i twardy
  • 50g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • oregano, świeża bazylia i koperek, pieprz staropolski
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • olej do smażenia

Przygotowanie spodu:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na dwadzieścia minut, aby się schłodziło. Po wyjęciu wykładamy nim spód tortownicy i umieszczamy na nim przygotowany wcześniej ser.

Przygotowanie masy:

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju przez ok 5-10 minut. Twaróg miksujemy z pozostałymi składnikami za pomocą blendera i dodajemy do niego usmażone wcześniej warzywa. Masę wylewamy na razowy spód, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 150C.

Twaróg, którego użyłam miał mocno twardą i kruchą konsystencję, dlatego pozwoliłam sobie rozrzedzić go mlekiem. Jeżeli używasz rzadkiego twarogu i składniki masy dobrze się ze sobą łączą możesz pominąć mleko.

Zupa krem z pieczonej papryki:

Składniki

  • 600 g papryka czerwona, surowa
  • 500 g marchew
  • 300 g ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki słodkiej
  • po 1 łyżeczce bazylii, ziół prowansalskich
  • 30 g rukoli
  • 4 łyżeczki pesto

Przygotowanie:

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki i ułożyć skórą do góry. Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku (najlepiej na funkcji grill). Gdy pojawią się brązowe plamy na skórce wyjąć paprykę z piekarnika i przykryć całe naczynie na 30 minut folią aluminiową. Po tym czasie zdjąć skórę z papryki i pokroić na mniejsze kawałki. 

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Po kilku minutach wrzucić marchewkę i zalać warzywa bulionem. Po 5 minutach dodać pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać paprykę i gotować jeszcze przez 3 minuty. Zdjąć z kuchenki, doprawić do smaku i zblendować na gładki krem. Przelać do miseczek. Każdą porcję udekorować rukolą i łyżeczką pesto.

konserwowa Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych pokrojonych w plastry
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0.5 kg białej cebuli
  • 9 szkl wody
  • 8 łyżek soli

Przygotowanie:

Ogórki, pokrojoną paprykę, posiekaną w piórka cebulę umieszczamy w naczyniu. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie, wystudzić i zimną zalać warzywa. Odstawić na 3h. warzywa odsączyć na durszlaku, nałożyć do słoików i przygotować drugą zalewę;

Zalewa składniki:

  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 szkl wody
  • 2 szkl octu
  • 2 łyżki całej gorczycy
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w garnku, gotować aż cukier się rozpuści. Gorącą zalać warzywa w słoikach zakręcić i pasteryzować 10 minut. Następnie mocno dokręcić i ustawić na ściereczce dnem do góry.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w aplikacji Miils >>>

16. października 2017 r.
Zamknij menu