Cukier: słodka trucizna czy źródło energii?
więcej
DZIEŃ 22: PROGRAM PŁASKI BRZUCH
Co ma wspólnego stres i podjadanie?
O związku tej pary nie musimy Wam zbyt wiele opowiadać - na pewno nie raz go obserwowałyście.
Zajadanie stresu to mechanizm z naszego dzieciństwa: mleko mamy jako lek na płacz niemowlaka, a czekoladka w formie antidotum na gorszy dzień przedszkolaka. No i jeszcze nagroda: zjadłeś/aś obiad - możesz zjeść cukierki.
Nic dziwnego, że w dorosłym życiu sięgasz po słodycze, gdy tylko masz gorszy dzień w pracy, a w domu nie wszystko układa się tak, jak powinno.
Czas z tym skończyć! Zgadasz się?
No to do dzieła!
Co zrobić, by zredukować poziom hormonów stresu?
- Pozwolić sobie na jedzenie z przyjemnością
- Pozwolić sobie na jeden posiłek „oszukany”
- Medytować
- Uprawiać jogę, ćwiczenia oddechowe i techniki relaksacyjne
- Kłaść się spać i wstawać o tej samej porze
- Spotykać się ze znajomymi
- Śmiać się
- Spędzać czas na świeżym powietrzu
- Poświęcać się dla swojego hobby lub je znaleźć!
- Czytać książki o luźnej tematyce
- Nawadniaj się
- Unikaj kofeiny i innych stymulantów
- Wprowadź do diety witaminę C oraz D
RADA NA DZIŚ: Przygotuj się na sytuacje stresowe. Miej pod ręką zdrową przekąskę i naklej na niej karteczkę z napisem „Czy musisz mnie zjeść? Zastanów się, czy na pewno jesteś głodna?”
22. sierpnia 2022 r.