DZIEŃ 23: PROGRAM PŁASKI BRZUCH
Czy wiesz, że niektóre słodziki mają fatalny wpływ na funkcjonowanie całego układu pokarmowego i są przyczyną wielu jego chorób? Najnowsze badania pokazują, że aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K wykazują toksyczne działanie na drobnoustroje jelitowe.
Gdzie najczęściej występują słodziki?
Słodziki są obecne w składzie słodyczy, deserów, produktów nabiałowych, napoi bezalkoholowych. Niektóre z nich, jak np. ksylitol, który wykazuje działanie przeciwpróchnicze, wykorzystuje się do produkcji past do zębów oraz środków przeznaczonych do płukania jamy ustnej. Niskokaloryczne substancje słodzące znajdziemy zarówno w produktach, które są specjalnie oznaczone jako m.in. „zero kalorii”, lub „dla diabetyków”, jak i w tradycyjnych. Dżemy, galaretki, kisiele, wypieki bardzo często zawierają słodziki zamiast cukru.
Czy słodziki rzeczywiście nie mają kalorii?
Niektóre słodziki mają kalorie i to całkiem sporo, bowiem w 100g. można znaleźć nawet do 400 kcal. Różnica polega na tym, iż stosuje się je w niewielkich dawkach przez wzgląd na silnie słodki smak.
Gorzka prawda o słodzikach
Niestety zalecenia w przypadku słodzików są jasne – im mniej tym lepiej. Jakie mogą być skutki ich nadużywania?
- bóle głowy (także te migrenowe)
- zawroty głowy
- nudności
- drętwienia i skurcze mięśni
- przybieranie na wadze
- wysypki
- depresje
- częstoskurcz serca
- bezsenność
- problemy z widzeniem
- szum w uszach i utrata słuchu
- trudności z oddychaniem
- utrata smaku
- zawroty głowy
- utrata pamięci
- bóle stawów
RADA NA DZIŚ: Zrób przegląd szafek w kuchni. Jak wiele produktów zawiera słodziki? Być może czas poszukać ich zamienników?