Szaszłyki z kurczaka
więcej
Halloweenowy deser z dyni
Składniki na 1 porcję:
- 100 g dyni Hokkaido
- 30 ml soku pomarańczowego, niesłodzonego
- 10 g tartej skórki pomarańczowej
- 11 skórek z pomarańczy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 35 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 10 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, usuń pestki i miękkie wnętrze dyni. Następnie pokrój ją w drobną kostkę.
Do rondla włóż pokrojoną dynia, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cynamon i miód. Gotuj pod przykryciem 20-25 minut. Na koniec gotowania dynia powinna być miękka.
Zmiksuj blenderem na aksamitną masę. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
W dodatkowej misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem. Następnie ostrożnie dodaj zimne puree z dyni.
Aby uzyskać efekt warstwowy, w słoiku naprzemiennie układaj krem dyniowy i pokruszone herbatniki.
Wskazówka: ozdobne oczy wykonane są z pianek, na których zrobiono czekoladowe krople.
27. października 2022 r.