Smothie arbuzowe
więcej
Pikantny świąteczny poncz
Składniki na 4 porcje:
- 200 ml wody
- 4 goździki
- 2 laski cynamonu
- 2 anyż gwiaździsty
- 2 torebki czarnej herbaty
- 1 laska wanilii
- 1 L soku z granatów (jeśli to możliwe bez dodatku cukru)
- 1 duża pomarańcza
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj 200 ml wody z goździkami, laską cynamonu i anyżkiem gwiazdkowym. Włóż torebki herbaty.
Przetnij laskę wanilii wzdłuż i dodaj środek do naparu herbacianego.
Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie wyjmij torebki herbaty, dodaj sok z granatów i całość ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia.
Pokrój pomarańczę w plasterki (z wyjątkiem 4 plasterków), dodaj do ponczu i odstaw na 15 minut.
Poncz przelej przez sito, wlej do szklanek i udekoruj każdą szklankę plastrem pomarańczy.
07. grudnia 2020 r.