Pikantny świąteczny poncz

Składniki na 4 porcje:

  • 200 ml wody
  • 4 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 2 anyż gwiaździsty
  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 1 laska wanilii
  • 1 L soku z granatów (jeśli to możliwe bez dodatku cukru)
  • 1 duża pomarańcza

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj  200 ml wody z goździkami, laską cynamonu i anyżkiem gwiazdkowym. Włóż torebki herbaty.

Przetnij laskę wanilii wzdłuż i dodaj środek do naparu herbacianego.

Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie wyjmij torebki herbaty, dodaj sok z granatów i całość ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia. 

Pokrój pomarańczę w plasterki (z wyjątkiem 4 plasterków), dodaj do ponczu i odstaw na 15 minut.

Poncz przelej przez sito, wlej do szklanek i udekoruj każdą szklankę plastrem pomarańczy.

07. grudnia 2020 r.
Zamknij menu