Waniliowe rogaliki bożonarodzeniowe
Składniki na 60 porcji:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 24 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 120 g migdałów
- 180 g masła
- 2 jajka
- 10 g mąki pszennej
- 50 gramów cukru
- 24 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, migdały. Następnie dodaj masło i żółtka. Połącz całość mikserem (hakiem), następnie rękoma uformuj gładkie ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na 1h.
Po upływie 1 h ciasto podziel na mniejsze porcje i uformuj rolki o średnicy około 2,5 cm.
Pokrój rolkę na plasterki i z każdego plasterka uformuj rogaliki.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170 - 200 ° przez ok. 10 minut.
Po upieczeniu wyjmij blachę i posyp rogaliki cukrem pudrem zmieszanym ze zwykłym cukrem.
Możesz powtórzyć tą czynność, gdy rogaliki ostygną.
Rogaliki możesz przechowywać w zamkniętej puszcze przez ok 3 tygodnie.
Moduły zgodnie z koncepcją Mrs.Sporty
Weglowodany ¼, tłuszcz ½, luksus 1/4
Zobacz też: Świąteczne pieczone jabłka