PIECZONE KOLOROWE WARZYWA
więcej
Przepis na chlebek bananowy
Czy masz w domu bardzo dojrzałe banany, których nikt już nie chce zjeść? Możesz zrobić z nich chleb bananowy! Dojrzałe banany są słodsze, a dzięki temu do chlebka nie musisz dodatkowo dawać cukru.
Składniki na 10 porcji:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 70 ml miodu
- 2 łyżki margaryny półtłustej
- 1 jajko
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sól
- 30 g nasion chia
- 75 ml mleka 1,5% tłuszczu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Potnij banany na kawałki, włóż je do miski i zmiażdż widelcem najdokładniej jak potrafisz.
- Dodaj miód, margarynę i jajko. Całość dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
- Teraz wymieszaj w ciasto i stopniowo dodawaj mleko. Dodaj również nasiona chia.
- Wyłóż brytfankę papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz chleb bananowy przez około 45 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!
18. października 2022 r.