Przepis na chlebek bananowy

Czy masz w domu bardzo dojrzałe banany, których nikt już nie chce zjeść? Możesz zrobić z nich chleb bananowy! Dojrzałe banany są słodsze, a dzięki temu do chlebka nie musisz dodatkowo dawać cukru.

Składniki na 10 porcji:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 70 ml miodu
  • 2 łyżki margaryny półtłustej
  • 1 jajko
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sól
  • 30 g nasion chia
  • 75 ml mleka 1,5% tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Potnij banany na kawałki, włóż je do miski i zmiażdż widelcem najdokładniej jak potrafisz.
  3. Dodaj miód, margarynę i jajko. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
  5. Teraz wymieszaj w ciasto i stopniowo dodawaj mleko. Dodaj również nasiona chia.
  6. Wyłóż brytfankę papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  7. Piecz chleb bananowy przez około 45 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego!

18. października 2022 r.
Zamknij menu