SHAKSHUKA
Shakshuka to smaczne połączenie ostrego sosu pomidorowego z gotowanym jajkiem.
SKŁADNIKI (NA 2 OSOBY)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżki kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża puszka krojonych pomidorów
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól, pieprz
- 4 jajka
- ½ pęczka pietruszki
4 kromki chleba razowego
Umyj paprykę, wyjmij z niej pestki, a następnie pokrój ją na cienkie paski. Obierz cebulę, po czym pokrój. Obierz czosnek ze skórki i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Krótko podsmaż kminek wraz z czosnkiem. Zestaw patelnię z kuchenki. W drugim naczyniu na pozostałej oliwie duś paprykę aż zrobi się miękka. Dodaj do niej kminek wraz z czosnkiem, krążki cebuli i pomidory. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10-15 minut na małym ogniu bez pokrywki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wbij ostrożnie jajka do miseczki tak, aby ich nie uszkodzić. Zrób w sosie dołki i do każdego z nich wlej jajko. Całość doprowadź do wrzenia, a potem smaż przez kilka minut na małym ogniu. Przykrycie garnka przykrywką przyspieszy proces ścinania się białka.
Zdejmij sos z ognia. Umyj i osusz pietruszkę, a potem drobno posiekaj. Posyp danie pietruszką. Podawaj z kromkami chleba.
SMACZNEGO!