SHAKSHUKA

Shakshuka to smaczne połączenie ostrego sosu pomidorowego z gotowanym jajkiem.

SKŁADNIKI (NA 2 OSOBY)

  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżki kminku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża puszka krojonych pomidorów
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz
  • 4 jajka
  • ½ pęczka pietruszki

4 kromki chleba razowego

Umyj paprykę, wyjmij z niej pestki, a następnie pokrój ją na cienkie paski. Obierz cebulę, po czym pokrój. Obierz czosnek ze skórki i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. 

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Krótko podsmaż kminek wraz z czosnkiem. Zestaw patelnię z kuchenki. W drugim naczyniu na pozostałej oliwie duś paprykę aż zrobi się miękka. Dodaj do niej kminek wraz z czosnkiem, krążki cebuli i pomidory. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10-15 minut na małym ogniu bez pokrywki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wbij ostrożnie jajka do miseczki tak, aby ich nie uszkodzić. Zrób w sosie dołki i do każdego z nich wlej jajko. Całość doprowadź do wrzenia, a potem smaż przez kilka minut na małym ogniu. Przykrycie garnka przykrywką przyspieszy proces ścinania się białka.

Zdejmij sos z ognia. Umyj i osusz pietruszkę, a potem drobno posiekaj. Posyp danie pietruszką. Podawaj z kromkami chleba.

SMACZNEGO! 

04. lutego 2019 r.
Zamknij menu