Wersja na ciepło – do ryby, kurczaka, klopsików, dania z mięs

Składniki sosu koperkowego:

2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

1 pęczek świeżego  koperku

mały kubek jogurtu lub śmietany 9%

2 łyżki mąki

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Koperek umyć i posiekać. Mąkę rozrobić z jogurtem lub śmietaną i łyżką wody. Wlać do wrzącego bulionu i intensywnie mieszać. Na końcu dodać posiekany koperek i przyprawy i jeszcze chwilę podgrzewać do momentu zagotowania. Podawać na gorąco. 

Wersja na zimno – do sałatki, przystawek, mięs

Składniki:

1 opakowanie jogurtu naturalnego gęstego

1 świeży pęczek koperku

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Koperek opłukać i posiekać. Wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  

26. lipca 2017 r.
Zamknij menu