Mleko księżycowe: Tajemniczy napój z kosmicznym aromatem
więcej
Sos koperkowy
Wersja na ciepło – do ryby, kurczaka, klopsików, dania z mięs
Składniki sosu koperkowego:
2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 pęczek świeżego koperku
mały kubek jogurtu lub śmietany 9%
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Koperek umyć i posiekać. Mąkę rozrobić z jogurtem lub śmietaną i łyżką wody. Wlać do wrzącego bulionu i intensywnie mieszać. Na końcu dodać posiekany koperek i przyprawy i jeszcze chwilę podgrzewać do momentu zagotowania. Podawać na gorąco.
Wersja na zimno – do sałatki, przystawek, mięs
Składniki:
1 opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
1 świeży pęczek koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Koperek opłukać i posiekać. Wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
26. lipca 2017 r.