Smothie arbuzowe
więcej
Szaszłyki na grilla
Szaszłyki mogą być popisową potrawą tych z Was, które nie zawsze odnajdują się w kuchni, ale też wytrawnych kucharek. Spójrzcie, jak banalny jest przepis na to pyszne dane!
Szaszłyki z kukurydzą
Przepis
- Papryka czerwona
- Cukinia
- Pieczarki
- Kukurydza w kolbie
- Pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
- Mozzarella – małe kuleczki
- Zioła: sól himalajska, pieprz czarny, papryka czerwona, bazylia, oliwa z oliwek
Przygotowanie
Z pieczarek wyjąć nóżkę i obrać je ze skórki. Paprykę należy pokroić na kwadratowe kawałki, a cukinię w plastry. Kukurydzę kroimy wraz z kolbą na 2 cm plastry. Tak przygotowane warzywa nabijamy na patyk, razem z pomidorami koktajlowymi i mozzarellą. Szaszłyki posmarować za pomocą pędzla kuchennego oliwą z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli i przyprawami. Grillować przez ok. 15 minut, obracając je co jakiś czas.
Dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 świeży ananas
- 2 duże czerwone cebule
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Odrobina chilli
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- Sól, pieprz, pieprz ziołowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Filety z kurczaka oczyścić i pokroić. Składniki na marynatę wymieszać wraz z kurczakiem i umieścić pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Ananasa obrać, wykroić twardy środek i pokroić na kształt trójkątów. Cebulę pokroić w ćwiartki lub trójkąty. Wszystko nabijamy na patyczki.
Zobacz też:
31. lipca 2017 r.