Szaszłyki na grilla

Szaszłyki mogą być popisową potrawą tych z Was, które nie zawsze odnajdują się w kuchni, ale też wytrawnych kucharek. Spójrzcie, jak banalny jest przepis na to pyszne dane!

Szaszłyki z kukurydzą

Przepis 

  • Papryka czerwona
  • Cukinia
  • Pieczarki
  • Kukurydza w kolbie
  • Pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
  • Mozzarella – małe kuleczki
  • Zioła: sól himalajska, pieprz czarny, papryka czerwona, bazylia, oliwa z oliwek

Przygotowanie

Z pieczarek wyjąć nóżkę i obrać je ze skórki. Paprykę należy pokroić na kwadratowe kawałki, a cukinię w plastry. Kukurydzę kroimy wraz z kolbą na 2 cm plastry. Tak przygotowane warzywa nabijamy na patyk, razem z pomidorami koktajlowymi i mozzarellą. Szaszłyki posmarować za pomocą pędzla kuchennego oliwą z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli i przyprawami. Grillować przez ok. 15 minut, obracając je co jakiś czas.

Dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 świeży ananas
  • 2 duże czerwone cebule

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Odrobina chilli
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka oczyścić i pokroić. Składniki na marynatę wymieszać wraz z kurczakiem i umieścić pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Ananasa obrać, wykroić twardy środek i pokroić na kształt trójkątów. Cebulę pokroić w ćwiartki lub trójkąty. Wszystko nabijamy na patyczki.

Zobacz też:

31. lipca 2017 r.
Zamknij menu