SPRYTNA BABKA Z BIAŁEJ FASOLI

Składniki na 10 porcji:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej  lub 1/2 szkl. zmielonych  wiórków kokosowych
  • 4 łyżki zmielonych orzechów  włoskich
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek ksylitolu lub miodu

Przygotowanie:

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać ciepłą wodą. Przełożyć do naczynia i zblendować na gładko. Do naczynia z fasolą dodać wszystkie mąki, 2 łyżki zmielonych orzechów, jajka, olej kokosowy, proszek do pieczenia i ksylitol bądź miód. Wszystko ponownie zmiksować blenderem, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

Do wypieku najlepiej użyć formy silikonowej. Formę do babki posmarować olejem kokosowym i posypać zmielonymi orzechami. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30 min w trybie grzania dół, a następnie kolejne 20 min. w trybie dół i góra.

POLĘDWICA CIELĘCA

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g marchwi
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 1 kapusta włoska (ok. 900 g)
  • 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 80 g szynki wiśniowej
  • 300 g polędwicy cielęcej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 500 ml wywaru cielęcego
  • 3 jaja
  • 80 g miękkiego masła  klarowanego
  • 1-2 łyżeczki skrobii (ewent.)
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 kalafior
  • 200 g ziemniaków

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Marchew, seler i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, liście pokroić na paski o grubości 1-2 cm. Zblanszować w gotującej się wodzie, zahartować zimną wodą. Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Polędwicę krótko podsmażyć na maśle i wyjąć. Do tej samej patelni dodać marchew i seler, podsmażyć. Zalać wywarem cielęcym i przez ok. 15 minut gotować na małym ogniu. Oddzielić żółtka od białek. Połowę liści kapusty wymieszać z pokrojonym w kostkę chlebem tostowym, połową podsmażonej szynki z cebulą, odrobiną masła i żółtkami. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kapuścianą. Mięso ułożyć w brytfannie i posmarować masą kapuścianą.

Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 30 minut. Następnie mięso wyjąć z brytfanny, utrzymywać w cieple. Powstały z pieczenia sos przelać przez sito (ew. zagęścić skrobią), doprawić do smaku. 1 łyżkę masła rozgrzać w garnku, dodać resztę kapusty i pozostałą szynkę z cebulą, dusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Oderwać z gałązek listki tymianku, podsmażyć na odrobinie masła.

Polędwicę pociąć na plastry, podawać na podgrzanych talerzach, ozdobić podsmażonymi listkami tymianku. Osobno podać przygotowaną kapustę. Przygotować puree. Ziemniaki i kalafior ugotować. Dodać mleko, masło, sól i gałkę muszkatołową, a następnie zblendować na gładką masę

POMARAŃCZOWA BABKA PIASKOWA 

Składniki na 18 porcji:

  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  (bez glutenu)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • 1 jajko
  • 3 pomarańcze
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego
  • Aromat pomarańczowy  lub cytrynowy

Przygotowanie:

Pomarańcze sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, a z wszystkich trzech wycisnąć sok. Przygotować miskę. Przesiać przez sitko mąki i wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia solą i sodą. W drugiej misce zmiksować ksylitol, sok z wyciśniętych pomarańczy oraz lekko podgrzany i przestudzony olej kokosowy. Połączyć zawartości obydwu misek, dodać jajko i zmiksować. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz aromat i ponownie dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją grzania góra dół i piec ok 40 min. Wierzch powinien się zarumienić. Babkę wyjąć z piekarnika. 

Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, zdjąć papier i pozostawić na kratce do wystygnięcia. Do przygotowania ciasta można użyć dwóch małych blaszek keksówek lub formy do pieczenia babki. 

CHLEBEK OTRĘBOWY

Składniki na 2 formy (ok. 25-30 kromek):

  • 700 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka ostropestu mielonego
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 szkl. letniej wody
  • 1/3 szkl. ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mleko podgrzać do temp. 30C. Wsypać cukier oraz drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 1/2 szklanki mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut. Obie mąki przesiać do dużego naczynia, w którym będzie wyrabiane ciasto. Wlać rozczyn, dodać otręby, przyprawy i nasiona oraz wlać letnią wodę. Ciasto wyrabiać bardzo starannie. Pod koniec wyrabiania dolać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na 30 min.

Po tym czasie dwie wąskie formy keksówki i wysmarować olejem. Ciasto równo podzielić i wyłożyć do form. Można posypać po wierzchu ulubionymi nasionami. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 15 minut w temp 180°C a kolejne 60-70 minut w temp 160°C.

09. kwietnia 2019 r.
Zamknij menu