Zdrowa Wielkanoc:Jak nie przytyć w czasie świąt?

Jak nie przytyć w święta?

Wielkanoc w obecnych czasach to nie tylko świętowanie i czas spędzony z rodziną. Coraz częściej skupiamy się na przyjemnościach i sprawianiu, by czas świąteczny był jak najbardziej radosny, stąd zwyczaj wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole i kreatywnych potrawach. Dla kobiet przygotowania do świąt to czas szczególnie stresujący i przeładowany obowiązkami, dlatego w czasie przedświątecznej bieganiny nie zawsze słuchamy własnej intuicji, natomiast prawie każda rodzina równoważy świętowanie z ucztowaniem czy też biesiadowaniem. To sprawia, że mylnie zaspokajamy potrzebę radości, która wynika z obchodzonego święta właśnie jedzeniem, podobnie jak potrzebę miłości, przynależności czy wdzięczności.

W czasie świąt życzymy wszystkim zdrowia, dlatego nie zapominaj o tym, jak ważne jest Twoje zdrowie i wprowadź kilka zmian, które zaowocują lepszym zdrowiem nie tylko u Ciebie, ale także Twojej rodziny. Przygotowaliśmy dla Was 10 zasad, które możecie wykorzystać w czasie świąt oraz świątecznych przygotowań, aby w czasie tych kilku dni masa ciała nie skoczyła do góry, a układ pokarmowy nie dał się we znaki. Naprawdę nie trzeba wiele, by nie przytyć w święta!

1. Jak nie przytyć w święta? Przygotuj menu odpowiednio wcześniej!

W tym roku Twoje święta mogą być naprawdę wyjątkowe! Stwórz takie menu świąteczne, abyś mogła na świątecznym stole wybrać coś dla siebie.  Zrób jedno ciasto, za to bardziej wartościowe i odżywcze, na bazie dobrych składników, zamiast trzech tanich placków z białej mąki, po których najszybciej możesz przytyć. Usiądź i na spokojnie poszukaj inspirujących potraw, tak aby były zgodne z tym, co postanowiłaś sobie, kiedy zaczynałaś ćwiczyć. Pomyśl, jak cudownie poczujesz się, gdy po świętach wrócisz do treningów bez poczucia ciężkości i przejedzenia się!

2. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Zrób listę zakupów

Po  przygotowaniu menu przychodzi czas na wybranie się na zakupy. Gdy robisz je samodzielnie masz całkowitą kontrolę nad tym, co kupisz i dzięki temu możesz dokonać wyborów produktów spożywczych o najwyższej jakości. Warzywa najlepiej kup świeże na kilka dni przed świętami, natomiast produkty suche, sypkie, paczkowane i mrożone możesz przechowywać w domu już na długi czas przed rozpoczęciem przygotowań świątecznych potraw. Zdarza się, że kiedy wybieramy się na zakupy zbyt późno pojawia się irytacja z powodu długich kolejek, a co więcej asortyment jest przebrany  i brakuje produktów, które są nam niezbędne. W efekcie - często odpuszczamy i wolimy przygotować proste dania z białej mąki i białego cukru. A przecież miało być dietetycznie…

3. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Nie odkładaj niczego na ostatnią chwilę

To prawda, że nie wszystko da się przygotować i kupić wcześniej. Idealnie byłoby rozłożyć zakupy, sprzątanie, odwiedziny rodziny, gotowanie i pieczenie na kilka dni. Coraz częściej wśród kobiet, które wyróżniają się umiejętnościami organizacyjnymi oraz cenią sobie swój czas, można spotkać „świąteczny harmonogram” lub specjalny terminarz do powieszenia na lodówkę, co ułatwia organizację świąt i redukuje stres. To, co na papierze – nie ucieknie! Jeśli również i Ciebie często dopada świąteczna bieganina, spróbuj rozplanować wszystko na papierze i podążaj za przygotowanym przez siebie planem. Dzięki temu zaoszczędzisz sobie zbędnego stresu, poprawisz gospodarkę cukrową i zmniejszysz chęć na słodycze.

4. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Zjedz śniadanie bez cukru i węglowodanów

To świetna rada dla wszystkich, którzy mają problemy z podjadaniem między posiłkami lub nie potrafią obejść się bez słodyczy. Zjedzenie wartościowego śniadania opartego o najlepsze źródła białka oraz zdrowe tłuszcze dostarczają organizmowi to, czego potrzebuje, dlatego wszelkie zachcianki słodyczowe zostają zminimalizowane. Śniadanie bez cukru to energia i sytość na długo.

Spróbuj zjeść na śniadanie omleta z warzywami, jajecznicę z pomidorem, twarożek z rybą i oliwą lub sałatkę z jajkiem i brokułem oraz pestkami dynii.

5. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Unikaj pszenicy

Substancje zawarte w pszenicy uzależniają nas podobnie jak narkotyki. Jedzenie pszenicy jest też powiązane z chorobami układu krążenia, efektem mgły mózgowej, rozregulowanej gospodarki cukrowej a w konsekwencji insulinoopornosci i cukrzycy. Pszenica jest obecnie produktem zmodyfikowanym genetycznie, który ma mało wspólnego z pszenicą, którą znały nasze babcie, stąd najbardziej szkodzi i zwiększa obwód brzucha oraz tłuszcz wisceralny.

6. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Do wypieków użyj stewii, ksylitolu lub erytrytolu

Prawda jest taka, że biały cukier to tylko kalorie, czyli czysta energia. Tam, gdzie to możliwe używaj bezpiecznych substancji słodzących tj. stewia (jeśli nie masz insulinooporności) oraz ksylitolu lub erytrytolu. Jak ognia unikaj fruktozy, aspartamu, acesulfamu oraz syropu glukozowo-fruktozowego.

7. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Zastąp tłuste sosy, masy do ciast i majonezy

Nigdy nie kupuj gotowych sosów do sałatek w postaci płynu lub w torebce, które zawierają sztuczne dodatki, konserwanty oraz cukier bądź syrop glukozowo-fruktozowy. Wybieraj pojedyncze zioła, sól himalajską oraz pieprz i wkomponuj je w zdrowy sałatkowy dressing. Charakteru sałatkom nada także musztarda, sok z cytryny, ocet jabłkowy, ostre przyprawy, orzechy, czarny sezam, nasiona chia, siemię lniane, miód, melasa, czosnek, chrzan i ocet balsamiczny. Jako bazy użyj dobrej jakości oliwy z oliwek, świeżego oleju lnianego, oleju z ostropestu bądź ogórecznika.

8. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Zachowaj kolejność jedzenia

Chcesz się najeść, a nie przejeść i do tego zapanować nad głodem? Pamiętaj o dokładnym przeżuwaniu i spożywaniu potraw w odpowiedniej kolejności. Aby wzbudzić silniejsze uczucie sytości zacznij konsumpcję od surowych warzyw, warzyw gotowanych bądź zupy i surówki. Kolejną potrawą mogą być warzywa z dodatkami jak np. kompozycja sałat z jajkiem czy rybą, natomiast produkty wysokobiałkowe sycą najbardziej, stąd zostaw je na koniec. Zjedz potrawę na bazie jajek, mięsa, czy ryby.

9. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Nie stosuj zasady „nie wolno mi niczego”

Nie ograniczaj się i nie bądź dla siebie rygorystyczna. Święta to czas radości, a nie rygoru. Każdego dnia bądź dla siebie dobra i jedz zdrowe dania z przyjemnością. W ramach nagrody wybierz się na spa, masaż, do kina czy na zakupy.

10. JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? Wypróbuj nasze przepisy na dietetyczne dania

Przeglądaj naszą bazę przepisów na blogu (Zobacz przepisy Mrs.Sporty >>>>). Inspiruj się i przeglądaj inne źródła w poszukiwaniu przepisów dietetycznych, z ograniczeniem białej mąki, margaryn i innych tłuszczów trans oraz nadmiaru cukru. Nasze przepisy zostały opracowane przez dietetyka, dlatego też są zdrowe, szybkie i proste, a w smaku zbliżone do tradycyjnych odpowiedników, za to na pewno zawierają w sobie mniej kalorii i w zupełności zaspokoją świąteczny apetyt na słodycze.

Przepisy na Wielkanoc

SPRYTNA BABKA Z BIAŁEJ FASOLI

Składniki na 10 porcji:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej  lub 1/2 szkl. zmielonych  wiórków kokosowych
  • 4 łyżki zmielonych orzechów  włoskich
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek ksylitolu lub miodu

Przygotowanie:

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać ciepłą wodą. Przełożyć do naczynia i zblendować na gładko. Do naczynia z fasolą dodać wszystkie mąki, 2 łyżki zmielonych orzechów, jajka, olej kokosowy, proszek do pieczenia i ksylitol bądź miód. Wszystko ponownie zmiksować blenderem, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

Do wypieku najlepiej użyć formy silikonowej. Formę do babki posmarować olejem kokosowym i posypać zmielonymi orzechami. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30 min w trybie grzania dół, a następnie kolejne 20 min. w trybie dół i góra.

POLĘDWICA CIELĘCA

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g marchwi
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 1 kapusta włoska (ok. 900 g)
  • 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 80 g szynki wiśniowej
  • 300 g polędwicy cielęcej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 500 ml wywaru cielęcego
  • 3 jaja
  • 80 g miękkiego masła  klarowanego
  • 1-2 łyżeczki skrobii (ewent.)
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 kalafior
  • 200 g ziemniaków

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Marchew, seler i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, liście pokroić na paski o grubości 1-2 cm. Zblanszować w gotującej się wodzie, zahartować zimną wodą. Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Polędwicę krótko podsmażyć na maśle i wyjąć. Do tej samej patelni dodać marchew i seler, podsmażyć. Zalać wywarem cielęcym i przez ok. 15 minut gotować na małym ogniu. Oddzielić żółtka od białek. Połowę liści kapusty wymieszać z pokrojonym w kostkę chlebem tostowym, połową podsmażonej szynki z cebulą, odrobiną masła i żółtkami. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kapuścianą. Mięso ułożyć w brytfannie i posmarować masą kapuścianą.

Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 30 minut. Następnie mięso wyjąć z brytfanny, utrzymywać w cieple. Powstały z pieczenia sos przelać przez sito (ew. zagęścić skrobią), doprawić do smaku. 1 łyżkę masła rozgrzać w garnku, dodać resztę kapusty i pozostałą szynkę z cebulą, dusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Oderwać z gałązek listki tymianku, podsmażyć na odrobinie masła.

Polędwicę pociąć na plastry, podawać na podgrzanych talerzach, ozdobić podsmażonymi listkami tymianku. Osobno podać przygotowaną kapustę. Przygotować puree. Ziemniaki i kalafior ugotować. Dodać mleko, masło, sól i gałkę muszkatołową, a następnie zblendować na gładką masę

POMARAŃCZOWA BABKA PIASKOWA 

Składniki na 18 porcji:

  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  (bez glutenu)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • 1 jajko
  • 3 pomarańcze
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego
  • Aromat pomarańczowy  lub cytrynowy

Przygotowanie:

Pomarańcze sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, a z wszystkich trzech wycisnąć sok. Przygotować miskę. Przesiać przez sitko mąki i wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia solą i sodą. W drugiej misce zmiksować ksylitol, sok z wyciśniętych pomarańczy oraz lekko podgrzany i przestudzony olej kokosowy. Połączyć zawartości obydwu misek, dodać jajko i zmiksować. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz aromat i ponownie dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją grzania góra dół i piec ok 40 min. Wierzch powinien się zarumienić. Babkę wyjąć z piekarnika. 

Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, zdjąć papier i pozostawić na kratce do wystygnięcia. Do przygotowania ciasta można użyć dwóch małych blaszek keksówek lub formy do pieczenia babki. 

CHLEBEK OTRĘBOWY

Składniki na 2 formy (ok. 25-30 kromek):

  • 700 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka ostropestu mielonego
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 szkl. letniej wody
  • 1/3 szkl. ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mleko podgrzać do temp. 30C. Wsypać cukier oraz drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 1/2 szklanki mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut. Obie mąki przesiać do dużego naczynia, w którym będzie wyrabiane ciasto. Wlać rozczyn, dodać otręby, przyprawy i nasiona oraz wlać letnią wodę. Ciasto wyrabiać bardzo starannie. Pod koniec wyrabiania dolać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na 30 min.

Po tym czasie dwie wąskie formy keksówki i wysmarować olejem. Ciasto równo podzielić i wyłożyć do form. Można posypać po wierzchu ulubionymi nasionami. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 15 minut w temp 180°C a kolejne 60-70 minut w temp 160°C.

09. kwietnia 2019 r.
Zamknij menu