Zdrowe serce dzięki tłuszczom

Porcja zdrowych tłuszczów każdego dnia chroni  twoje serce i układ krążenia. Odpowiedni stosunek niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 działa zbawiennie na pracę całego organizmu.

nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne dla zachowania zdrowia

Pożywienie dostarcza nam codziennie pewnej ilości tłuszczów, a wraz z nimi nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz omega-6. W produktach spożywczych wspomniane kwasy występują w różnych proporcjach. Zarówno jedne jak i drugie są niezbędne dla zdrowia, jednak w nadmiar spożywanych kwasów tłuszczowych omega-6 stymuluje stan zapalny w organizmie, a w następstwie szereg chorób, stąd konieczność ich ograniczenia na rzecz kwasów tłuszczowych omega-3. Przeciwnym działaniem charakteryzują się kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie antyzapalne. Niestety w naszej diecie w przeważającej ilości występują kwasy z rodziny omega-6,  a zbyt mało dobroczynnie działających kwasów omega-3. 

Zdrowe tłuszcze oraz źródła kwasów tłuszczowych omega-3

  • Ryby i owoce morza (śledź, szprot, makrela, łosoś, sardynki, dorsz, halibut, skorupiaki)
  • Mięso i podroby – najlepiej ekologiczne lub z dobrego źródła
  • Jajka
  • Masło i masło klarowane
  • Olej kokosowy
  • Oliwa z oliwek
  • Awokado
  • Olej rzepakowy
  • Olej konopny
  • Olej lniany
  • Olej z orzechów włoskich
  • Siemię lniane
  • Orzechy włoskie
  • Nasiona Chia

Tłuszcze niezalecane oraz źródła kwasów tłuszczowych omega-6:

  • Olej słonecznikowy
  • Olej arachidowy
  • Olej z pestek winogron
  • Olej sojowy
  • Olej z otrębów pszennych
  • Olej kukurydziany
  • Olej sezamowy
  • Olej ryżowy
  • Mieszanki olejów roślinnych
  • Orzechy ziemne
  • Majonez
  • Margaryna
  • Oleje roślinne tylko na surowo

Oleje roślinne tylko na surowo

Oleje ciekłe (większość tłuszczów roślinnych) są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podgrzewanie olejów roślinnych prowadzi do uwalniania wysokich stężeń aldehydów, wpływających na rozwój różnych chorób w tym raka i chorób serca. Co więcej podgrzewanie tłuszczów roślinnych prowadzi do utleniania kwasów tłuszczowych i powstawania reaktywnych tlenków.

Czytaj skład

Zwróć uwagę na tłuszcze roślinne występujące w gotowych przetworach. Większość ryb oraz niektóre warzywa puszkowane są zazwyczaj wraz z olejem roślinnym, najczęściej słonecznikowym. Aby uniknąć niekorzystnego wpływu nadmiaru kwasów tłuszczowych omega-6 kupuj ryby bez dodatku innych tłuszczów (śledzie, tuńczyk w sosie własnym, łosoś, ryby wędzone lub surowe), ewentualnie wybieraj te w oliwie z oliwek.

Jakie tłuszcze do smażenia i pieczenia?

Oleje roślinne (poza olejem kokosowym) ze względu na charakteryzującą je niską odporność na wysokie temperatury nie powinny służyć do pieczenia i smażenia. Są to tłuszcze nienasycone, które poddane obróbce termicznej ulegają procesom utleniania. Dlatego do smażenia stosuj tylko tłuszcze nasycone, przede wszystkim zwierzęce (smalec, łój, masło klarowane, tłuszcz gęsi, kaczy) albo olej kokosowy. Nigdy nie piecz, nie praż i nie podgrzewaj tłuszczów z nasion i orzechów oraz produkowanych z nich mąk. 

14. lutego 2018 r.
Zamknij menu