Zimowe risotto
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 1 mała biała cebula
- 1 (ok. 150 g) mały pasternak
- 1 (ok. 150 g) mała marchewka
- 1 (ok. 150 g) mały burak
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g ryżu do risotto
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 40 g parmezanu
- Sól, pieprz, pietruszka, tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyj pasternak, marchewkę i buraki. Obierz ze skórki i pokrój na ok. 1 cm kostki. W rondelku rozgrzej oliwę. Podsmaż przez chwilkę cebulę oraz połowę pokrojonych w kostkę warzyw.
Następnie dodaj ryż do risotto i podsmażaj przez 2 minuty. Całość podlej bulionem, aż ryż będzie przykryty.
Mieszaj risotto, tak aby nie przywarło do naczynia. Stopniowo dodawaj resztę bulionu warzywnego, aż wszystko zostanie zużyte, a ryż się ugotuje.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmażaj resztę pokrojonych w kostkę warzyw przez około 10 minut. Warzywa podczas smażenia przypraw tymiankiem, solą i pieprzem
Gdy risotto będzie gotowe, dodaj masło, natkę pietruszki i połowę parmezanu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż risotto na dwóch talerzach i na ryż wyłóż smażone warzywa. Całość udekoruj parmezanem.