Smothie arbuzowe
więcej
Zupa ziemniaczana z pestkami granata
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
Na jedną porcję podziel przez 4
- 1 granat (ok. 200 g)
- 800 g mąki ziemniaczanej
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 cl sherry
- 100 g wędzonej szynki
- sól
- Papryka mielona
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 1 pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przekrój granat na pół i z pomocą łyżki wyjmij pestki granatu. Odłóż je na bok.
2. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
3. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
4. Podsmaż cebulę oraz ziemniaki na rozgrzanym oleju.
5. Wlej białe wino i bulion.
6. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 25 minut.
PRZYGOTUJ PESTO:
1. Grubo posiekaną natkę pietruszki, czosnek, parmezan i migdały włóż do blendera.
2. Dodaj oliwę z oliwek.
3. Dopraw solą i pieprzem.
4. Zblenduj.
Podsmaż szynkę na powlekanej patelni bez użycia oleju do momentu, aż będzie chrupiąca.
Wlej zupę na talerz i posyp podsmażoną szynką.
Podawaj skropioną pesto i posypaną pestkami granata.
27. stycznia 2020 r.