Superfood – niepozorne produkty o wyjątkowej mocy!

Od nasion chia do herbaty matcha – w sklepach otaczają nas produkty o cudownych właściwościach. Obiecują wiele: sprawią, że będziesz piękniejsza, zdrowsza, a nawet szczęśliwsza. Ale na czym polegają ich właściwości? Co zawierają i co musimy zrobić, aby zadziałały?

Po pierwsze, regularne spożywanie superfood działa, szczególnie w połączeniu z dietą składającą się z nieprzetworzonych produktów o wysokiej jakości oraz zdrowym stylem życia i wystarczającą ilością snu. W takim przypadku superfood może wzbogacić dietę i w ostatecznym rozrachunku poprawić samopoczucie – pamiętajmy jednak, że samo jego spożywanie nie wystarczy. Konieczna jest zmiana stylu życia na zdrowszy.

Czym dokładnie jest superfood?

Jak na razie nie ma naukowej definicji tzw. superfood. Z reguły pojęcie to oznacza naturalne produkty roślinne, które zawierają szczególnie dużo substancji odżywczych – witamin, składników mineralnych, białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i wtórnych substancji roślinnych. Produkty te są źródłem naturalnych antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy i krążenia, oczyszczają organizm, łagodzą stany zapalne, dodają energii, pomagają zachować równowagę i pozytywnie wpływają na dobry nastrój. To chyba wystarczająco dobre powody, aby wzbogacić swój jadłospis o produkty superfood!

Do modnych superodżywczych produktów należą na przykład jagody acai i goji, matcha i nasiona chia. Pewnie myślisz sobie teraz, że w dłuższej perspektywie taka dieta może być dość kosztowna, bo przecież egzotyczne jagody czy proszek mają swoją cenę. Istnieje jednak korzystniejsza cenowo alternatywa – powiemy Ci, jaka.

Nie tylko jagody goji

Superfood to nie tylko jagody goji. Zalicza się do nich wszystkie owoce i warzywa, a także orzechy. Na przykład jarmuż jest prawdziwą cudowną bronią hamującą procesy starzenia. Jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i zawiera mnóstwo substancji goryczkowych, które pobudzają przemianę materii, a także oleje gorczycowe, które mają działanie antybakteryjne.

Inne superodżywcze produkty to: algi i kiełki, awokado, aronia i borówka migdały ziemne, trawa zbożowa i komosa ryżowa, nasiona konopi, imbir i cynamon, kakao, kokos i orzechy włoskie, siemię lniane i miechunka.

Możesz zatem włączyć różne elementy superfood do swojej diety, ez nadmiernego nadwyrężania swojego portfela. Pomagają przy tym zasady kolorystyczne: zielone produkty takie jak np. warzywa liściaste i zioła dostarczają wyraźnie dużo wtórnych substancji roślinnych, witamin, minerałów, mikroelementów i przede wszystkim chlorofilu. Także jaskrawo czerwone lub pomarańczowe produkty spożywcze takie jak granaty, czarne borówki czy marchewki mają cudowne właściwości i powinny zajmować stałe miejsce w Twojej diecie.

Zapewnij sobie zastrzyk świeżości – najlepiej codziennie!

Przy wyborze artykułów spożywczych postaw na produkty ekologiczne, ponieważ zawierają one mniej substancji szkodliwych. Zwracaj uwagę na różnorodność i mocne barwy, kupuj produkty sezonowe i regionalne – im więcej świeżych produktów, tym więcej cennych substancji odżywczych w diecie. Staraj się też jak najczęściej gotować samodzielnie, a przy tym oszczędnie solić potrawy. Lepiej stosować zioła i inne przyprawy.

Możliwie jak najczęściej gotuj na małym ogniu, ponieważ wiele cennych substancji odżywczych jest wrażliwych na wysokie temperatury, np. witamina C czy chlorofil. Poza tym powinnaś spożywać dużo surówek wzbogaconych orzechami i nasionami – składają się one niemal wyłącznie z substancji odżywczych! Z kolei marchewki i pomidory najlepiej ugotować, aby wykorzystać zawarte w nich bogactwo substancji odżywczych, podobnie jak ziemniaki, bakłażany, niektóre gatunki grzybów i rośliny strączkowe.

A na koniec najlepsze – rozsmakuj się w superfood, ponieważ produkty te poprawiają ogólne samopoczucie, wzrok i równowagę hormonalną, spowalniają procesy starzenia komórek, sprawiają, że skóra jest piękna. Długo moglibyśmy wymieniać ich korzystne dla zdrowia właściwości.

A w dodatku są pyszne – więc do dzieła! W najbłiższych tygodniach zaprezentujemy Wam kilka przepisów, które pomogą Wam wprowadzić superfood do Waszej diety.

23. sierpnia 2017 r.
Zamknij menu