Figa: słodkie tajemnice owocu

Większość z nas o figach pamięta jedynie wtedy, gdy przygotowuje składniki na keks lub chce dodać naturalnej słodyczy kompotowi wigilijnemu. Tymczasem ten słodki owoc (a właściwie owocostan rzekomy) ma mnóstwo właściwości, za które cenią go zwolennicy medycyny naturalnej. Dlaczego figa powinna na stałe zagościć w Twoim jadłospisie?

Figa: właściwości

Właściwości figi zależą od tego, czy mówimy o świeżym owocu, czy o suszonym. Świeże figi składają się w 80% z wody. Ok. 12-25% ich składu stanowią cukry (glukoza i fruktoza), zaś 1,3% to białka. Figi to bogate źródła soli mineralnych. Zawierają m.in.:

  • ważny dla serca potas (przeciętnie 1100 mg%),
  • niezbędny kościom wapń (230 mg%), 
  • kojący nerwy magnez (120 mg%),
  • fosfor (260 mg%), który z trio z wapniem i witaminą D odpowiada za mocne kości i pomaga zapobiegać osteoporozie.

Jedząc je dostarczamy organizmowi witamin z grupy B, witaminy C, PP oraz karotenu.

Sprawdź też: Czy witaminy w tabletkach to rzeczywiście samo zdrowie?

Figi: kaloryczność

Świeże figi nie są bardzo kalorycznymi owocami - zawierają 61 kcal na 100 g. Jednak w wyniku suszenia tracą większość wody, a udział cukrów wzrasta do 50-75%. Suszone figi mają też więcej kalorii: aż 250 kcal / 100 g. Z taką ilością już musisz się liczyć! By spalić tyle energii musiałabyś:

  • przez 15-20 minut bez przerwy skakać na skakance
  • zrobić 30-minutowy, intensywny trening
  • szybko pływać przez 20 minut
  • 30 minut biegać
  • przez 30 minut robić pompki lub podciągać się

Wniosek? Po suszone figi sięgaj z rozwagą, ale świeże możesz jeść w naprawdę sporych ilościach!

21. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu