FASZEROWANE TORTILLE

Zdrowe przekąski na drugie śniadanie

Składniki na 16 porcji:

 

1 puszka tuńczyka w sosie własnym (masa netto 185 g, masa po odsączeniu: 135 g)

kilka młodych porów

300 g pomidorów

150 g sałaty rzymskiej

2 łyżki małych kaparów

150 g jogurtu zaw. 1,5% tł.

100 g dressingu jogurtowego (16% tł.)

sól

biały pieprz

1 op. tortilli (8 szt./300 g/śr. 16 cm)

Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsączyć, podzielić na kawałki. Pory wyszorować, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory wyszorować, opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć i pociąć na paski. Kapary odsączyć.

Jogurt wymieszać z dressingiem, doprawić solą i pieprzem, tak przygotowany sos dodać do pozostałych składników.

Tortille kolejno podgrzewać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 10 sekund z każdej strony. Natychmiast nakładać farsz i zawijać, aż wszystkie placki zostaną wykorzystane. Przekroić każdą z tortilli na ukos i podawać zawinięte w papier najlepiej z sosem pomidorowym lub jogurtowym. 

20. września 2016 r.
Zamknij menu