KOLOROWA SAŁATKA ZE SMAŻONĄ FETĄ

Dania wegeteriańskie i wegańskie na wiosnę

Składniki na 4 porcje:

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 8 pomidorów
  • 150 g żółtej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 40 czarnych oliwek
  • 4 łagodne papryczki peperoni (ze słoika)
  • 200 g sera feta light
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 8 łyżek pełnoziarnistej bułki tartej
Sposób przygotowania:

Przygotować sos vinaigrette z soku cytryny wymieszanego z solą, pieprzem,ok. 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami oliwy. Sałatę umyć, osuszyć i pociąć w paski. Warzywa umyć. Ogórka przekroić dwu-krotnie wzdłuż i pociąć na plasterki. Pomidory pociąć na plasterki. Pietruszkę opłukać i osuszyć, oderwać listki i posiekać. Sałatę, ogórka, pomidory, paprykę, natkę pietruszki, oliwki i papryczki pepperoni wymieszać w dużej misce z sosem vinaigrette. W głębokim talerzu roztrzepać jaj-ka. Podłużne słupki sera feta obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Smażyć ka-wałki fety po każdej ze stron przez ok. 5 minut na złotobrązowy kolor. Odsączyć na ręczniku kuchennym i podawać z sałatą.

16. marca 2018 r.
Zamknij menu