KOLOROWA SAŁATKA ZE SMAŻONĄ FETĄ

Dania wegeteriańskie i wegańskie na wiosnę

Składniki na 4 porcje:

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)


4 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

cukier

8 łyżek oliwy z oliwek

2 małe sałaty rzymskie

1 ogórek sałatkowy

8 pomidorów

150 g żółtej papryki

1 pęczek natki pietruszki

40 czarnych oliwek

4 łagodne papryczki peperoni (ze słoika)

200 g sera feta light

2 jajka

4 łyżki mąki pełnoziarnistej

8 łyżek pełnoziarnistej bułki tartej

Sposób przygotowania:

Przygotować sos vinaigrette z soku cytryny wymieszanego z solą, pieprzem,ok. 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami oliwy. Sałatę umyć, osuszyć i pociąć w paski. Warzywa umyć. Ogórka przekroić dwu-krotnie wzdłuż i pociąć na plasterki. Pomidory pociąć na plasterki. Pietruszkę opłukać i osuszyć, oderwać listki i posiekać. Sałatę, ogórka, pomidory, paprykę, natkę pietruszki, oliwki i papryczki pepperoni wymieszać w dużej misce z sosem vinaigrette. W głębokim talerzu roztrzepać jaj-ka. Podłużne słupki sera feta obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Smażyć ka-wałki fety po każdej ze stron przez ok. 5 minut na złotobrązowy kolor. Odsączyć na ręczniku kuchennym i podawać z sałatą.

14. kwietnia 2016 r.
Zamknij menu