MAKARON Z DYNIĄ I SZAŁWIĄ

Pełne witamin dania wegetariańskie na listopad

Składniki na 4 porcje

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

600 g dyni (najlepiej odmiany piżmowej)

sól

oliwa

100 g orzechów nerkowca (najlepiej pokruszonych)

1 garść liści szałwii

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

50 g świeżo startego parmezanu

500 g makaronu tagliatelle

Sposób przygotowania:

Dynię obrać, usunąć nasiona, pokroić na grube plastry, ułożyć je w płaskiej, żaroodpornej formie, posolić i skropić oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 2000C przez 10 minut. Następnie posypać orzechami nerkowca i pociętymi na paseczki liśćmi szałwii. Zapiekać przez kolejnych 10 minut. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odlać. Dynię grubo posiekać, wymieszać z odrobiną oliwy i parmezanem. Podawać z makaronem.

 

Więcej o cudownych właściwościach dyni przeczytasz tutaj.

24. listopada 2015 r.
Zamknij menu