SAŁATKA ŚLEDZIOWO-FASOLOWA

Przepisy na dania wysokobiałkowe

Składniki na 4 porcje:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

400 g zielonej fasoli tycznej

1 gałązka cząbru

150 g pomidorków koktajlowych

80 g czerwonej cebuli

2 kwaskowate jabłka

300 g filetów śledziowych matias

 

 

 

Składniki na sos vinaigrette:

3 łyżki soku jabłkowego

2 łyżki octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz grubo mielony

4 łyżki oleju rzepakowego

odrobina koperku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolę umyć, odciąć końcówki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie z cząbrem przez ok. 10 minut, następnie wyjąć i natychmiast włożyć do wody z lodem. 2 łyżki wody, w której gotowała się fasola, zostawić na sos vinaigrette. Pomidorki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Cebule obrać, przekroić na pół i pociąć na cienkie plasterki. Jabłka poćwiartować, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Fasolę dobrze odsączyć i pociąć na kawałki o długości ok. 2 cm.

 

Filety ze śledzia dobrze odsączyć i również pociąć na paski o długości 2 cm. Sok jabłkowy, ocet, sok z cytryny i wodę pozostałą po gotowaniu się fasoli wymieszać z solą aż do jej całkowitego rozpuszczenia się. Dodać olej i pieprz. Składniki sałatki rozłożyć dekoracyjnie na 4 talerzach, polać sosem vinaigrette, przybrać koperkiem.

02. kwietnia 2015 r.
Zamknij menu