Sałatka z marynowaną cukinią i mozzarellą
2 porcje
Składniki
12 sztuk małych kulek sera mozzarella
2 małe cukinie
5 rzodkiewek
4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
1 mała żółta papryka
1 łyżka oleju lnianego
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy
Kilka listków bazylii
Przygotowanie
Czosnek posiekać i wymieszać w dużej misce wraz z olejem, octem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Cukinie opłukać, pozbawić końcówek i pociąć na cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub maszynki. Wymieszać cukinię z zawartością miski i odstawić na 20 minut, w celu marynowania.
Porcje cukinii umieścić na talerzu. Ułożyć na niej pokrojoną paprykę, plasterki rzodkiewek, pokrojone na połówki kawałki sera. Udekorować świeżą bazylią. Całość posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
Moduły w 1 porcji
Nabiał 1
Warzywa 1
Tłuszcz 1