Sałatka z marynowaną cukinią i mozzarellą

2 porcje

Składniki

12 sztuk małych kulek sera mozzarella

2 małe cukinie

5 rzodkiewek

4 kawałki suszonych pomidorów w oleju

1 mała żółta papryka

1 łyżka oleju lnianego

2 łyżki octu balsamicznego

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy

Kilka listków bazylii

Przygotowanie

Czosnek posiekać i wymieszać w dużej misce wraz z olejem, octem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Cukinie opłukać, pozbawić końcówek i pociąć na cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub maszynki. Wymieszać cukinię z zawartością miski i odstawić na 20 minut, w celu marynowania.

Porcje cukinii umieścić na talerzu. Ułożyć na niej pokrojoną paprykę, plasterki rzodkiewek, pokrojone na połówki kawałki sera. Udekorować świeżą bazylią. Całość posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.

Moduły w 1 porcji

Nabiał 1

Warzywa 1

Tłuszcz 1

01. maja 2017 r.
Zamknij menu