Sałatka ze szparagami i truskawkami na ciepło

1 porcja

Składniki

5 pomidorków koktajlowych

150 g zielonych szparagów

2 łyżki kiełków buraka

3 truskawki

1 łyżka masła

1 mały ząbek czosnku

Skórka i sok z połówki cytryny

Sól

Pieprz czarny

Przygotowanie

Każdy ze szparagów zegnij na końcu, powinien złamać się w miejscu, w którym kończy się zdrewniała część warzywa. Włóż do gotującej się, osolonej wody, zblanszuj przez ok. 2 minuty. W tym czasie rozpuść masło na patelni, dodaj posiekany drobno czosnek oraz sok i startą skórkę z umytej cytryny. Szparagi pokrój na połówki, umieść na patelni, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez pół minuty. Wyłóż na talerzu wraz z kawałkami czosnku, aby się nie przypalały. Na tej samej patelni umieść pomidorki i podsmaż do momentu, aż skórka zacznie się rumienić i pękać.

Na talerzu umieścić szparagi wraz z pomidorkami. Udekoruj pokrojonymi truskawkami oraz kiełkami buraka.

Moduły w 1 porcji

Warzywa 1 1/2

Owoce 1/4

Tłuszcze 1

22. maja 2017 r.
Zamknij menu