SŁODKO-KWAŚNY KURCZAK Z PATELNI W STYLU AZJATYCKIM

Specjały z 5 kontynentów

Składniki na 4 porcje:

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):

 

400 g filetów z piersi kurczaka

4 łyżki oleju

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki słodkiego sosu sojowego

6 łyżek sherry (Fino)

odrobina przyprawy do dań chińskich

1 szczypta sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki curry

biały pieprz

25 g grzybów mun

250 g marchewki

375 g pora

1 puszka pędów bambusa (580 ml)

2 łyżki orzechów nerkowca

1 czubata łyżka skrobi

Sposób przygotowania:

Mięso pociąć na paski. Jedną łyżkę oleju, obydwa sosy sojowe, sherry i przyprawy dobrze wymieszać. Powstałą mieszanką polać mięso i marynować w lodówce pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić na 1 h, by zmiękły (lub postępować według instrukcji na opakowaniu).

Marchewki obrać, opłukać. Pory wyszorować, opłukać. Pędy bambusa odsączyć. Warzywa pociąć na paski. Kurczaka odsączyć, marynatę zachować. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso smażyć porcjami ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor przez ok. 2 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć warzywa i smażyć przez ok. 5 minut, stale mieszając. Zdjąć z patelni. Orzechy nerkowca podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu na złotobrązowy kolor. Wszystkie składniki umieścić na patelni i wymieszać ze sobą. Grzyby odsączyć, przełożyć na patelnię. Marynatę rozcieńczyć ¼ l wody i wlać na patelnię. Wszystko zagotować . Skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić nią sos. Doprawić do smaku. Podawać najlepiej z ryżem.

06. listopada 2016 r.
Zamknij menu